След като защити съда с беззъба декларация преди половин година

ВСС се възмути от атаките на Цветанов, но отново не спомена името му

Камен Иванов: Коментарите за прокуратурата са на по-малко от половин стъпка от държавната измяна

Снимка: БГНЕС

Шест месеца, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) се осмели да защити с беззъба декларация независимостта на съда от постоянните атаки на ексвътрешния министър Цветан Цветанов, в четвъртък това стана факт отново.

Този път кадровиците в съдебната власт решиха да демонстрират загриженост към прокуратурата заради зачестилите през последните седмици коментари на Цветанов и Бойко Борисов, че държавното обвинение е влязло в сценарий за дестабилизацията на страната и дори е извършило "национално предателство" с образуването на дело за корупция срещу отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Както и в случая, когато ВСС реши да реагира на изказвания на бившия МВР шеф по едно от делата "САПАРД", така и сега съветът предпочете изобщо да не споменава името на Цветанов, като се придържа към принципната позиция, че "подобни квалификации и публични изявления са недопустими".

"Те представляват, както политически опити за въздействие по отношение на започнати досъдебни производства, така и необосновани внушения, целящи уронване авторитета на органи на съдебната власт пред обществото. Висшият съдебен съвет изразява своята подкрепа за действията, на българската прокуратура, извършени в съответствие със законовите ѝ правомощия. Такова е било и ще бъде становището ни при всеки опит съдебната власт да се определя като "дестабилизираща" и да бъде въвличана в сценарии на политически сили", заявяват от ВСС.

Декларацията бе подкрепена от 19 членове на съвета, като двама се въздържаха, а против гласуваха Димитър Узунов, избран по предложение на РЗС и Юлияна Колева, бивш депутат от ГЕРБ. Преди гласуването тя обаче заяви, че ще се въздържи, тъй като до момента ВСС е приемал декларации само срещу изказвания на представители от държавни институции, а сега щял да влезе в политически спор.

Камен Иванов, който представи позицията пред колегите си бе далеч по-възмутен от поведението на Цветанов: "Темида е с превързани очи, но не е сляпа, още по-малко - глуха. Повече от убеден съм, че Темида знае кога и как е насилвана."

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев коментира, че сега може би ще се намерят хора, които ще кажат, че "днес е по-лесно да се подкрепя такава декларация", но според него настоящият състав на ВКС, за разлика от предишния, имал последователна практика в защита на независимостта на съдебната система.

"Не сте били в тази зала, с определена болка го казвам, защото подобна позиция следваше да бъде приета преди три години, когато занимавах журналистите с моя дентален статус, когато зъбите ми започнаха да падат, как колегите ми се променяха от шума на парите, когато на моята съвест трябваше да лежат трупове. Затова ще подкрепя декларацията", емоционално отбеляза Груев, визирайки реплика на Цветанов пред медиите преди време, че ако проговорел, на председателя на ВКС, щели "да му изпадат зъбите".

Сред останалите членове на ВСС, които подкрепиха декларацията бяха бившият зам.-главен прокурор Камен Ситнилски, тъстът на медийния бос и избран за депутат от ДПС в новото Народно събрание Делян Пеевски – Васил Петров, Мария Кузманова и Галя Георгиева.

Точно преди гласуването Камен Иванов отново взе думата, за да добави, че коментарите по отношение на дейността на прокуратурата в последните седмици са "на по-малко от половин стъпка от престъпление по глава 1 от Наказателния кодекс" (държавна измяна – бел.ред.).

"Там е националното предателство, там е дестабилизацията на страната. Слред такова говорене е много трудно хората да ни вярват", добави членът на ВСС, който бе избран от съдийската квота.

Споделяне

Още по темата

Още от България