ВСС скришно е отказал да образува дисциплинарка на Сарафов

Борислав Сарафов, снимка БГНЕС

Със секретно решение Прокурорската колегия в предишния Висш съдебен съвет (ВСС) е отказала да образува дисциплинарно производство срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Това става ясно от становището на етичната комисията по изборите за шеф на Националната следствена служба, в които Сарафов е единствен кандидат, съобщи "Капитал".

На 10 март тази година Инспекторатът към ВСС се е самосезирал по медийни публикации за нарушения, извършени от Сарафов. Най-вероятно става дума за сблъсъка на Сарафов със следователите от Националната следствена служба, работили по разследването за жп катастрофата в Хитрино. Тогава следователят Страхил Каменички заведе гражданско и наказателно дело срещу Сарафов за обида. Съдът обаче отказа да го разглежда с аргумент, че Сарафов има право да обижда следователи, защото е по-висшестоящ от тях.

В началото на май 2017 г. инспекторатът излиза със заключение, че Сарафов е накърнил престижа на съдебната власт и не е изпълнил служебните си задължения. Докладът е внесен Прокурорската колегия на ВСС с предложение за образуване на дисциплинарно производство.

Предложението престоява месец и половина на трупчета във ВСС, а след това е внесено в дневния ред на прокурорската колегия на съвета. За да се замаскира историята, името на Сарафов не се посочва никъде. Предложението на инспектората дори е класифицирано с гриф "за служебно ползване". Прокурорската колегия взима решение да върне предложението на инспектората с искане да се разсекрети преписката. След три седмици съдебният инспекторат отново връща на ВСС предложението за дисциплинарно производство срещу Сарафов с уточнението, че няма как да го разсекрети.

ВСС се произнася по случая чак в началото на септември, като отказва да образува производство Сарафов. Мотиви за това няма. Гласуването на кандидатурата на Борислав Сарафов за шеф на Националната следствена служба ще се проведе в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България