ВСС взе телефонните номера на "брат" Галев

ВСС взе телефонните номера на "брат" Галев

Проверката срещу съдията от Върховния административен съд Панайот Генков за евентуални връзки с Ангел Христов продължава с изваждане на телефонни разпечатки. В понеделник етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие и изслуша Христов, който в публичното пространство е по-известен като част от дупнишкото дуо бизнесмени братя Галеви. Двамата "братя" са подсъдими по дело за организиране на престъпна група за изнудване. Христов отрече да е виждал и да познава съдията, след като прекара близо 15 минути при магистратите.

Миналата седмица стана ясно, че Христов и Генков са се засекли за около час в столичен ресторант, но двамата били на различни маси и в различна компания.

Членовете на ВСС обаче взеха решение да продължат разнищването на историята с невиждана до този момент упоритост. Председателят на етичната комисия Цони Цонев каза, че Ангел Христов е предоставил по молба на членовете на ВСС последните два номера на своите мобилни телефони, за да се провери дали през последните 6 месеца съдията и подсъдимия са контактували.

Преди седмица Върховният административен съд (ВАС) направи пълна проверка дали някоя от фирмите на братя Галеви има дела пред съда и се оказа, че такива няма. В същото време обаче Цонев отклони въпроса дали ще бъде проверен Генков за вечерята с реалния му събеседник през посочената вечер – председателя на Българската федерация по баскетбол (БФБ) Михаил Михов.

Според правните регистри, до 2008 година Михов е бивш член на управата на предприятието за производство на бира "Леденика" АД, която след пререгистрацията се нарича "Леденика и ММ" АД. "Леденика" все още е и генерален спонсор на БФБ.

Пред месец в рамките на операция "Сови" данъчните отнеха разрешителното да работи като данъчен склад на фабриката за производство на бира в Мездра, която е част от "Леденика", след като бяха установени множество нередности. Компанията обжалва това решение пред ВАС, а делото трябва да се гледа от отделението, на което Панайот Генков е ръководител.

Още миналата седмица съдията заяви, че двамата с Михов са стари приятели и са си говорили само за предстоящия финал за купата на България по баскетбол. Самият Генков е бивш член управителния съвет на БФБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България