Втора ефективна присъда за депутат от ДПС

Митхат Табаков ще лежи 4 години за взет подкуп от 10 хил. лв., реши СГС

Митхат Табаков. Сн. БГНЕС

Депутатът от ДПС и бивш кмет на Дулово Митхат Табаков бе осъден в петък от Софийския градски съд (СГС) на 4 години затвор.

Той бе признат за виновен по обвинението, че през 2004 г. е взел подкуп от 10 хил. лв. от бившия управител на ВиК в Силистра Петко Горбанов, за да подпише договор по обществена поръчка за реновация на водопроводната мрежа.

Магистратите осъдиха Табаков да плати 5 хил. лв., да възстанови на държавата целия подкуп от 10 хил. лв. и да покрие съдебните разноски от хиляда лева.

Табаков няма да може за срок от пет години да заема постове в местното самоуправление и да се разпорежда с държавно и общинско имущество. Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

В края на миналата година Табаков бе осъден на първа инстанция на 5 години затвор заедно с бившия си заместник в Дулово Алтан Чаушев за злоупотреби с общинско имущество.

След като чу присъдата си депутатът се оплака, че за пореден път е станал жертва на "поръчковата прокуратура". По повод основното доказателства срещу него - разписка за преведени от Горбанов 10 000 лева по личната му сметка, Табаков каза, че за пръв път видял документа по време на разследването. Наистина получил парите, но те не били подкуп.

Като причина Горбанов да свидетелства срещу него, активистът на ДПС посочи факта, че партията му не го запазила на шефския пост във ВиК - Силистра, след като спечелила изборите през 2005 г.

Табаков е подсъдим по още едно дело - за документна измама в особено големи размери с колегата си от ДПС Гюнай Сефер. Този казус обаче все още не е разгледан на първа инстанция.

Споделяне

Още по темата

Още от България