Втори ден продължава издирването на мистериозния стрелец в Париж

Втори ден продължава издирването на стрелеца, открил огън в сградата на френския в. "Либерасион", при което рани тежко фотограф на вестника, и пред сградата на банка "Сосиете женерал" в Париж. След това неизвестният мъж взе за заложник шофьор на автомобил.

 

Следователите разполагат с много улики и са получили няколко обаждания, свързани с поредицата инциденти, казва източник, запознат със случая, цитиран от Франс прес.

 

Разпространените от властите снимки показват бял мъж на видима възраст между 35 и 45 години, носещ каскет и чанта, в която крие ловната си пушка.

 

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс определи ситуацията като наистина опасна. Президентът Франсоа Оланд му нареди да използва всички възможни средства, за да арестува извършителя.

 

В Париж около редакциите на големите медии, които очевидно са предпочитана мишена за стрелеца, са разположени полицейски части. В градския транспорт обаче няма засилено полицейско присъствие.

 

Заподозреният, който е въоръжен с ловна пушка 12-ти калибър - най-разпространения вид ловни пушки във Франция - нахлу в петък и в сградата на телевизия Бе Еф Ем (BFMTV).

 

На видео материал от охранителните камери на телевизията се вижда как нападателят изважда оръжието от чантата и го размахва заплашително пред един от редакторите, след което бързо се измъква, като се заканва, че следващия път "няма да пропусне".

 

Пушката, която струва минимум 150 евро, се продава само срещу показване на разрешително за лов или за притежаване на огнестрелно оръжие.

 

Шофьорът, който вчера бе взет от нападателя за заложник, е заявил пред следователите, че стрелецът му е казал, че е готов на всичко и има граната в чантата си, съобщи съдебен източник.

 

"Либерасион" нападнат, издирване из Париж", пише във вторник във водещото си заглавие едноименният френски вестник.

 

След като описва драматичното събитие, вестникът добавя, че буквално минути по-късно в редакцията са пристигнали полицейския префект Бернар Буко и кметът на трети парижки район Пиер Айденбаум, а след тях лично кметът на голям Париж Бертран Деланое и министрите на вътрешните работи и на културата Манюел Валс и Орели Филипети.

 

"Либерасион" подчертава, цитиран от БТА, че политическият елит е реагирал на това посегателство срещу журналистиката и цитира изявленията по случая на президента Франсоа Оланд и премиера Жан-Марк Еро.

 

В заглавието на водещия си материал по същата тема "Фигаро" акцентира върху безпрецедентната полицейска операция из френската столица по издирването и залавянето на стрелеца, който според вестника е изпаднал в делириум. Правоохранителните органи са мобилизирали целия си ресурс в тази извънредно трудна операция, пише "Фигаро".

 

Вестник "Монд" също описва драмата в редакцията на "Либерасион" на улица "Беранже" в трети район и в близост до Площада на републиката. В началото на работния ден, около10 часа сутринта, мъжът с шапка на главата и пушка в ръце нахълтва в редакцията и, без да каже дума, стреля два пъти в гърдите и стомаха на 23-годишен помощник-фотограф и избягва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?