"Вторник е ден разделен": Борисов се закани да изгони РБ преди изборите

"Или сме заедно, или всеки да си тръгва по пътя", предупреди той Кунева, Лекарски и Ненчев заради опозицията от РБ в парламента

Снимка: БГНЕС

Три седмици преди президентските избори премиерът Бойко Борисов заплаши с правителствена криза, като се закани да изхвърли Реформаторския блок от управлението още идния вторник. Така предизборната ситуация ескалира в неочаквана посока, тъй като основният сблъсък на вота се очаква да е между кандидатите на ГЕРБ и БСП. Досега Борисов плашеше, че ако ГЕРБ не са първи на първия тур, ще подаде оставката на кабинета. Сега обаче прехвърли фиксацията си върху РБ, като формалният повод са недомислиците в Изборния кодекс, гласувани от ГЕРБ по предложение на Патриотичния фронт, които опозиционното крило на РБ иска да бъдат преразгледани спешно от парламента.

 

В петък по обед Борисов отправи пореден ултиматум към РБ или да се държат като управляващи, или "довиждане".

 

Напрежението се покачи драматично, когато Борисов свика извънредно "оперативно"заседание на кабинета същия следобед, на което е заявил пред министрите на РБ, че ако депутатите от Блока продължат да се държат като опозиция в парламента, ще преформатира правителството. "Вторник ще е ден разделен", е казал премиерът на министрите от РБ, цитиран неофициално от правителствени източници.

 

За вторник е насрочено извънредното заседание на парламента, на което Борисов по-рано нареди на депутатите от ГЕРБ да приемат внесените от РБ поправки в кодекса.

 

"Вторник е ден разделен, не може в Министерския съвет да сте коалиция, а в парламента – опозиция. Искам да знам какво правим – заедно ли сме или не сме”, е настоял премиерът пред министрите, трима от които са лидери на партии в РБ – Меглена Кунева (ДБГ), Николай Ненчев (БЗНС) и Божидар Лукарски (СДС).

 

"Аз съм честен с вас, бъдете честни и вие. Има предел, за мен той настъпи. Или сме заедно, или всеки да си тръгва по пътя (…)", е казал Борисов и започнал да се обръща поименно към всеки от четиримата министри на РБ.


"Няма да допусна да се подигравате с мен и ГЕРБ. Лукарски, страх ли те е? Москов, пиле шарено ли съм? Кунева, да спра ли парите на учителите, че сме ги били дали предизборно?
Кога показахте кой ви е партньор – вие говорите с езика на БСП и ДПС, кажете ми да ви пожелавам ли успех или какво? Аз ясно съм заявил, ако на 6 ноември ГЕРБ не е първа сила, си тръгвам”, декларирал Борисов.

 

ДСБ излезе с позиция непосредствено преди заседанието на МС, обръщайки се към колегите си от Реформаторския блок - партийни лидери и министри - да гарантират стабилността и стабилността в страната като се включат активно в кампанията на Трайчо Трайков, а не в партийни договорки с ГЕРБ.

 

Както обаче се очакваше, министрите от РБ са поддали.


Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева е декларирала пред премиера: "Имаме вашата подкрепа и постигаме с ваша помощ резултати. Аз не знам какво да кажа, ние се разбираме и подкрепяме. Трябва да намерим начин...Изборният кодекс е тежък, но ние от РБ имаме проблемна ситуация в парламента. Имаме си опозиция и не можем да се справим с колегите… Аз признавам, че не може да се разчита на целия РБ и признавам, че не можем да се справим".

 

На правителственото заседание са присъствали и депутати от управляващото крило на РБ, както и от ПФ. Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски е повторил тезата на партийния си началник Кунева. Думи на разкаяние се чули и от министъра на отбраната Николай Ненчев, и от Божидар Лукарски.

 

"Не може всички проблеми да се обясняват с вътрешни проблеми на РБ. Не е справедливо", обърнала се към тях вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова.

 

Борисов упрекнал РБ и за това, че не идват при него с готови предложения за политики: "За Изборния кодекс аз ви търсих. Само за назначения идвате при мен".

 

Кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков смята, че е безотговорно страната да се дестабилизира и да валят заплахи за създаване на правителствена криза.

 

"Не виждам защо премиерът се ядосва от резултатите от едно набързо спретнато заседание в кабинета на г-жа Цачева, където се роди квадратчето, облагодетелстващо върхушката в страната. Показателно е днешното единодействие между националистите и ГЕРБ… Добре е изборите да са честни. Не виждам защо ги е страх от това?", написа в личния си профил във Фейсбук Трайков по повод скандала в Народното събрание, свързан с правото за гласуване на българите в чужбина и вота "не гласувам за никого“.

 

"Гласът на всеки българин е важен! Това е негово конституционно право. Или на някого вече му пречи и Конституцията?", продължава той.


"Безотговорно е страната да се дестабилизира и да валят заплахи за създаване на правителствена криза - при тази международна обстановка и то по време на избори. Премиерът е редно да гледа сериозно на стабилността на държавата“, завършва Трайков.

 

"Опасно, срамно и политически недопустимо е Борисов да дестабилизира държавата с предизборна цел", се казва в официалната позиция на ДСБ.

 

"Заплахите срещу политически опоненти, бягството от парламентарен дебат и ограничаването на изборните права на българите в чужбина са свидетелство за недопустима слабост на премиера в кризисна международна обстановка. Нека Борисов поеме политическата си отговорност и подаде оставка след неизбежната изборна загуба, а не да хвърля държавата в хаос по време на кампания.Обръщаме се към колегите от РБ - партийните лидери и министри - да гарантират стабилността и сигурността в страната, като се включат активно в кампанията на Трайчо Трайков, а не в партийни договорки с ГЕРБ. Само изборът на силен и независим десен президент ще предпази държавата и обществото от несигурността и слабостта на премиера и мнозинството", призоваха от ДСБ.

 

Оттук нататък ситуацията изглежда предвидима – пореден раздор в РБ и разделно гласуване между управляващото и опозиционното му крило в парламента.

 

Не е ясно обаче какъв ще е следващият ход на Борисов, ако наистина реши да накаже лоялните на ГЕРБ министри от РБ и ги изгони от властта в разгара на кампанията за президентските избори. Този негов несъмнено ще бъде посрещнат с одобрение и възторзи от страна на ДПС, БСП и АБВ, но пък вкарва ГЕРБ в неудобна конфигурация преди вота, което Борисов едва ли желае.

Споделяне

Още по темата

Още от България