Вярно или не? Борисов: Когато обвиниха Цветанов, какво казахме? Нека прокуратурата и службите да си свършат работата

"Когато Цветанов го обвиниха, ние какво казахме по времето на мандата на БСП? Помните ли? Нека прокуратурата и службите да си свършат работата. Ако има виновни, да бъдат наказани. Кога сме обвинили тогава някого? Нямам абсолютно нищо общо с тези неща".

Коментарът бе направен в сряда от премиера Бойко Борисов по повод повдигнатото обвинение за пране на пари на депутата от БСП Елена Йончева. Така министър-председателят и лидер на ГЕРБ направи опит да се дистанцира напълно от провокираното от неговата партия разследване срещу една от водещите фигури на БСП.

Mediapool провери дали това твърдение е вярно с изцяло публични източници.

На 20 февруари 2013 г. Бойко Борисов подаде оставката на първото си правителство. Предсрочните избори бяха на 12 май, а дни по-рано, на 7 май, Борисов заяви, че е ходил на "разговор" в прокуратура за подслушването в МВР по времето на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. На 8 май прокуратурата официално го коригира, посочвайки, че Борисов е ходил "на разпит". На 9 май (четвъртък) започва проверка по сигнал за пране на пари срещу тогавашния трети по важност човек в ГЕРБ Искра Фидосова.

На 10 май (петък) Борисов възкликна: "Толкова бърза прокуратурата и в мечтите си не съм виждал" .

На 11 май, в деня за размисъл, избухна скандалът с печатницата в Костинброд. На 14 май главният прокурор Сотир Цацаров обяви на лекция пред студенти в УНСС, че "категорично" ще поиска имунитета на Цветан Цветанов за нарушенията с подслушването в МВР.

На 15 май Борисов коментира пред в. "Труд": "Загубихме 5-6% от гласовете заради скандала с бюлетините в Костинброд. Като стане ясно, че те не са били за експедиция, някой от прокуратурата трябва да изгори" (архивът на "Труд" е заличен онлайн, но изказването е цитирано масово в медиите).

На 17 май Борисов допълва: "Думата "прокуратура" не искам да я чувам, защото след всяка моя думичка има реакция. Не искам да говоря".

На 22 май 2013 г., в първия работен ден на новия парламент, в който ГЕРБ са опозиция, депутатът от съуправляващата тогава партия ДПС Делян Пеевски се обърна лично към Цветан Цветанов от парламентарната трибуна:

"Господин Цветанов, Вие ли ще говорите, че комисиите са значили нещо по Ваше време, за тайни договорки?! Имате ли срам да го говорите Вие?! Погледнете ме в очите! Имате ли срам?! Първо ще дадете обяснения за СРС-тата и подслушването! За това уведомихте ли комисиите, когато го правехте?! Уведомихте ли комисиите?! Искам да дадете отговор! Имайте срам! Имайте срам!"

На 1 юни Цветан Цветанов отговаря на въпрос на бТВ дали очаква да бъде арестуван. Той обяви:

"Не смятам, че ще се стигне до такива крайности, макар че всичко, което се случва, е лично – лично от главния прокурор, лично от Делян Пеевски."

Запитан дали смята, че Сотир Цацаров изпълнява политическа поръчка на депутата Пеевски, Цветанов казва: "Не смятам, че това може да бъде обосновано предположение, но човек може да си помисли нещо". След това допълва: "Когато говори Пеевски, следва действие на прокуратурата".

Заключение

Твърдението на премиера Бойко Борисов е невярно и говори или за политическа амнезия, или е явен опит да се преиначи ключов от битките за овладяване на съдебната власт.

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още от Вярно или не?