Яхтата на Онасис се продава за 25 млн. евро

Снимка от борда на яхтата, направена през 1963 година, на която се виждат самият Онасис (прав посредата), Джаки Кенеди (със забрадка) и Франклин Рузвелт-младши (вляво), сина на бившия президент на САЩ Франклин Рузвелт

Двайсет и пет милиона евро искат сегашните собственици на луксозната яхта "Христина", принадлежала някога на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис, а сега е обявена на търг, съобщава в. "Вима".

Преди да почине през 1975 г. Онасис оставя яхтата на дъщеря си Христина. Тя от своя страна я подарява на гръцката държава, за да бъде използвана като президентска яхта. Преименувана е в "Арго", но бързо след това е изоставена и предадена за скрап.

През 1998 г. яхтата е купена от гръцкия корабен магнат Джон Пол Папаниколау, приятел на фамилията Онасис. Той връща първоначалното име на яхтата, като към него прибавя /като уточнение едно "О"/ и я реновира от 1999 г. до 2001 г. за над 50 милиона долара.

От 2005 г. досега "Христина О" е била предоставена за ползване на "приятелска цена" от 450 хиляди евро на седмица. Папаниколау умира през 2010 г. в Атина, а неговите наследници сега изкарват яхтата на търг.

Това е втората собственост на Онасис, която се продава, след като неговият о-в Скорпиос неотдавна бе купен от руския олигарх Дмитрий Риболовлев.

Яхтата е построена през 1943 г. и на нея са се качвали знаменитости и исторически личности, символи на една епоха, като Кенеди, Чърчил, Франк Синатра, Мерилин Монро, Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и Джон Уейн. Тя може да приюти 36 гости в 18 луксозни каюти.

Уникална е каютата на Онасис, която е с вътрешен басейн, малък СПА център, игрални зали и зали за хранене. Яхтата е била и любовното гнездо на Онасис и Джаки Кенеди.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани