Йордан Христосков остава втори мандат управител на НОИ

Йордан Христосков остава втори мандат управител на НОИ

Всички парламентарни групи в Народното събрание подкрепиха в сряда преизбирането на Йордан Христосков за управител на Националния осигурителен институт. 170 бяха гласовете за втори мандат на Христосков, само 8 депутатите се обявиха против, а десет се въздържаха.

Старият нов управител на НОИ обеща пред депутатите отговорност и много работа срещу доверието, което получи. Той им благодари за съвместната работа и за това, че Народното събрание е имало добро отношение към НОИ през целия си мандат.

Христосков определи като изключителен професионалист депутатката от НДСВ Весела Караиванова, номинирана за подуправител на НОИ. Преди да стане народен представител, Караиванова работеше в данъчната администрация.

След избора си новият стар шеф на НОИ съобщи пред журналисти, че около 1 100 000 българи имат задължения към НЗОК. Като знаем, че голяма част от тях са извън границата на България, смятам, че всички мерки, които се приеха в парламента през последните две години, дадоха резултат, защото само преди две години нередовните българи бяха 2 700 000 души, допълни той.

Христосков отбеляза също, че парламентът трябва да приеме промени в Закона за здравното осигуряване, с които ще бъде направено така, че всеки, който има задължения към НЗОК, ще може да ги разсрочи в продължителен срок и спокойно, без никакво напрежение да погаси своите задължения.

Ще се опитаме да облекчим и хората, които живеят зад граница и имат задължения към Здравната каса за минало време или пък желаят да прекъснат осигуряването си в бъдеще, каза той. Като пример Христосков посочи, че може да бъде направено така, че това да се осъществява чрез електронен подпис.

В отговор на въпрос дали НОИ е готов с информацията, която трябва да подаде на Агенцията за държавни вземания за броя на неизправните длъжници към НЗОК, Йордан Христосков каза, че на този етап не трябва да се създава напрежение и да се плашат хората с изземване на имущество за погасяване на дълговете към НОИ

За разлика от избора на Христосков, парламентарната квота в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) беше попълнена само с гласовете на управляващото мнозинство. НДСВ, ДПС и Новото време преизбраха Петър Рендов и Зина Трифонова, които са от квотата на царската партия, а ДПС смени досегашния си представител Камен Костадинов с Валентин Хараламбов, който също ще заеме зам.председателския пост в регулаторния орган.

И тримата бяха изгласувани наведнъж, като кандидатурите им подкрепиха 118 депутати, 53-ма се обявиха против, а 23-ма се въздържаха.

От лявата и от дясната опозиция протестираха, че парламентарните представители в съобщителния регулаторен орган не са консултирани в рамките на самото Народно събрание.

Четирима депутати от мнозинството влязоха вкупом в Сметната палата

Със 116 гласа "за", 41 "против" и 16 "въздържали се" парламентът избра и десетте члена на Сметната палата, които след избора веднага положиха клетва.

Членове на палатата станаха депутатите от НДСВ Снежина Чипева и Коста Костов, от ДПС - Хюсеин Чауш и от Новото време - Румяна Георгиева. В палата влязоха още зам.-социалният министър Валери Апостолов, досегашният председател на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол Евгения Пенкова, директорът на дирекция "Правно осигуряване на контролната дейност и нормативни актове" в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол Свилена Симеонова.

За нов мандат в Сметната палата беше преизбран и Кадир Кадир, бивш депутат от ДПС, Членове на върховния одитен орган в България  станаха също и главният експерт от Националната агенция за приходи Горица Грънчарова, както и юристката Ерджан Алкова.

Предложенията бяха направени от председателя на Сметната палата Валери Димитров, избран на поста миналата седмица. Той защити кандидатурите, че са на достойни хора, които ще работят компетентно, ефективно и законосъобразно.

Гиньо Ганев стана омбудсман с гласовете на управляващите и левицата

След тайно гласуване със 141 гласа "за", 46 "против" и 7 недействителни бюлетини, парламентът избра в сряда от трети опит депутата от Коалиция за България Гиньо Ганев за омбудсман (национален обществен защитник – б.р.)

Веднага след избора Ганев положи клетва.

още

От дясната и лявата опозиция възразиха, че одобрените членове на палатата са политически лица.

Благой Димитров от ДСБ заяви, че с този чисто политически ход Сметната палата практически става убежище за хора от мнозинството и начин за решаване на негови вътрешни партийни проблеми.

Още с първия си акт като председател на Сметната палата Валери Димитров показва, че изпълнява политически поръчки и се поддава на политически натиск, оказва се, че той не е на висотата на тази надпартийност и независимост, на каквато беше предишният председател на палатата Георги Николов, каза той.

Петър Мутафчиев от Коалиция за България каза, че с избора на тези членове се допуска един от най-важните органи да бъде политизиран. Вие дори сте сложили квоти - петима души за НДСВ, трима за ДПС и двама за Новото време, добави той.

Депутатът от левицата Атанас Папаризов заяви, че е разочарован, че председателят на Сметната палата е избрал тази формула. Такова унижение едва ли е имало за органа от създаването му, каза той.

Очаквано Кемал Еюп оглави антидискриминационната комисия

В ударното гласуване през деня бе включен и изборът на председател на комисията за защита от дискриминация.  Не предизвика изненада фактът, че за поста бе избран депутатът от ДПС Кемал Еюп. Той оглави комисията с подкрепата на 109 гласа “за”, 61 “против” и 16 “въздържали се”.

За зам.-председател на комисията бе избран Лало Каменов, а за членове - Хари Алексиев, Зора Генчева и депутатът от НДСВ Анели Чобанова, които с почти същия брой гласове бяха утвърдени на новите си места.

След избирането си Еюп увери, че комисията ще работи по европейски за европейски условия и че вратите ѝ са отворени за всички български граждани.  

Малко преди това депутатите приеха със 107 гласа “за”, 59 “против” и 8 “въздържали се” и новите членове на Агенцията за следприватизационен контрол. Това са Петър Комаров и Емил Божуков, на мястото на Евгения Пенкова, избрана за член на Сметната палата, и на Кристиан Таков.

Опозицията възрази основно срещу начина на избор, той като до момента кандидатурите са минавали винаги през икономическата комисия. Валери Цеков от НДСВ обаче обясни, че и двамата бивши членове са подали молби за напускане и това наложило новият избор да прескочи тази процедура.

Споделяне

Още по темата

Още от България