ДПС е против задължителното гласуване

Йордан Цонев: БСП трябва да поеме инициативата за насрочването на изборите

Има връзка между спрените европари и проекта ”Южен поток”

Йордан Цонев, сн. БГНЕС

Инициативата за разговорите по насрочването на предсрочни парламентарни избори трябва да дойде от БСП, заяви в събота депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Това е инициатива на мандатоносителя. Айде стига са говорили, че им отнемаме инициативата, да си я вземат и да работят. Да ни поканят и да кажат - хайде, колеги, да седнем и да се разберем”, каза Цонев пред БНТ. Той обясни, че предсрочните избори са неизбежни, но точният момент трябва да бъде съгласуван с БСП.

Лидерът на левицата Сергей Станишев вече се обяви за избори през ранната есен, а ДПС обяви за най-подходящ вариантът - оставка на кабинета през септември, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори през последната неделя на месец ноември или първата неделя на месец декември.

Цонев отхвърли лансираното от Станишев предложение за задължително гласуване.

"ДПС е против от морални съображения, въпреки че с подобна законодателна промяна ще увеличи вота за неговата партия", каза той.

По думите му сред хората, които подкрепят ДПС, има много, които никога не са отивали до урните по време на избори и ДПС ще увеличи подкрепата си, "но аргументите ни против са ценностни".

"Правото на избор е свещено право на човека и като теолог ще кажа, че то е дадено от Бога. Човек е единственото същество, което има право на избор. Правото на избор по никакъв начин не бива да отменя правото да участваш в избора или да не участваш", каза Цонев в друго интервю за Дарик радио.

Той заяви още, че кабинетът няма да падне при вот на недоверие, още по малко за фискалната политика.

Според него има връзка между спрените еврофондове и проекта "Южен поток”, като блокирането на средства ще даде отражение и върху бюджета.

Цонев уточни, че самият проект ”Южен поток” е необходим на страната ни и за Европа, но трябва да се изпълнява като се спазват правилата на Брюксел. ”Въпросът не е в цената, въпросът е в условията и в правилата”, посочи Цонев.

Той заяви още, че правителството е имало за цел да стабилизира цялостния икономически цикъл, което до голяма степен е постигнато. Той сподели, че не подкрепя еуфорията на Бойко Борисов и Реформаторския блок след евроизборите, по-скоро има загриженост за политическата и икономическа стабилност.

Цонев изрази надежда, че българският избирател ще зададе по-стабилна формула на управление, за да може едно следващо правителство да изкара пълен мандат. По думите му Орешарски е добър тип премиер, но за да може той да управлява, трябва да има подкрепа.

Споделяне

Още от България