Йовчев предвеща "разрешаване" на обществено-политическата криза

Прогнозата си вътрешният министър направи дни след като предположи, че проблемите ще се задълбочават

Йовчев предвеща "разрешаване" на обществено-политическата криза

"Обществено-политическата криза ще се разреши, навлиза в разрешаване. Обаче ще бъде продължителен период от време и хората ще пострадат“. Това казва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред в. "24 часа" в събота. От думите му, обаче не става ясно как ще се стигне до развръзка.

Това заключение на вицепремиера бе направено само няколко дни след като пред КСНС при държавния глава той заяви, че съществува “реална опасност от задълбочаване на политическата криза“

Според доклада на Йовчев единственият начин да се излезе от политическата криза е да се постигне консенсус между партиите по основни национални приоритети, за които да се търси и широка обществена подкрепа.

От думите му в събота не става ясно дали „навлизането в разрешаване“ на кризата в обществото се дължи на постигнато съгласие между партиите или не.

"Не бива да се прави така, това е разделение", казва още вътрешният министър. Той подчертава, че по време на КСНС при президента участниците в него "са се обявили против използването на насилието като средство за постигане на политически цели, както и да се спрат всички действия, които водят до делегитимация на политическите партии, защото те са единственият инструмент в демократичното общество", подчертава Йовчев.

Вътрешният министър на практика повтаря думите лидерът на БСП Сергей Станишев, според когото по време на протеста е имало организирани хора, които са искали да нахлуят в парламента. "Имаше полиция, която не им позволи да направят това. Не може да укоряваме полицията, че се опитва да спази закона. Винаги трябва да гледаме от тази гледна точка. Полицаите бяха инструктирани и направиха всичко възможно да не наранят протестиращите. Разбирам реакцията - тя е на хора, които не съумяват да постигнат целите си... фрустрацията ражда агресия", подчертава Йовчев.

Мая Манолова харесва студентите, но не одобрява исканията им за оставка

Друга идея, упорито защитавана от соцлидера, също бе лансирана в събота, но от депутата от БСП Мая Манолова. Тя преповтори почти дословно тезата за липсата на диалог между протестиращи и правителство.

В петък Станишев разясни, че това бил най-големият проблем на сегашната сложна ситуация в обществото. В събота Манолова заяви, че харесва студентите, но не харесва факта, че те искат оставката на кабинета „Орешарски“ и не са готови на диалог с управляващите.

"Аз харесвам студентите – няма как да не се харесва младото поколение, тези, които са образовани, интелигентни и търсещи реализация“. Така пред бТВ Мая Манолова коментира темата „окупации и протести”, уточнявайки, че това, което не харесва, е липсата на диалог и категоричността на искането на протестиращите вече над 160 дни пред парламента.

Тези хора още в първия протест и думата „оставка” затвориха вратата за всякакви разговори и други искания, които биха могли да поставят. А с други, като браншовите организации и синдикатите, би могло да се търси диалог и решаване на проблемите, смята Манолова. Следващата фаза наистина е търсене на диалог. Ето, всичко, което предложиха по Изборния кодекс, беше чуто”, обясни зам.-председателят на НС, повтаряйки рефрена за диалогичността, с който от БСП коментират напоследък общественото недоволство у нас.

„НС е сърцето на демокрацията. Но на протестите имаше агресивни агитки, които искаха да нахлуят в сградата с идеята да се удари точно парламента. Не е прекалено пространството на загражденията около НС, просто така се осигурява нормалното му функциониране. Не е нормално да те замерят с домати, бутилки и тежки предмети. Даже от чисто човешка гледна точка не е безопасно да се движиш в такава среда. Полицията просто ни осигурява безопасен начин да влизаме и излизаме от сградата”, допълни Манолова.

Според нея протестите на ГЕРБ и БСП миналата седмица не са били „мерене на мускули”. Акцията на социалистите била „начин да се покаже, че има и друга гледна точка, която остава в страни и медиите не показват. Показахме, че правителството има подкрепа, че има хора, които го харесват, и то много”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?