Според данни на вътрешния министър

Близо 2 млн. лв. стрували на МВР "ненормалните" протести от юни насам

7900 полицаи са командировани в София, за да озаптяват "вандалстващи и вилнеещи хора"

Цветлин Йовчев, сн. БГНЕС

Почти 2 милиона лева са стрували на бюджета действията на МВР по охраната на парламента и обществения ред в София във връзка с антиправителствените протести от 14 юни досега. Това обяви по време на парламентарния контрол в петък вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Според изнесените от него данни за този период в столицата са били командировани общо 7900 униформени, за да помагат на колегите си от СДВР. Тяхната численост била между 20 и 500 служители в различните дни.

В калкулацията на Йовчев влизат 234 882 лева за заплащане на извънредния труд на полицаите, около 1.5 милиона лева за гориво при превозването на униформени от цялата страна към София и обратно, за светлоотразителни жилетки, скоби, заграждения и други.

"Стана ясно, че около 2 млн. лв. са изхарчени, за да се опази властта. 7000 български полицаи се използват за жив щит срещу мирно протестиращите български граждани. Стана ясно, че в страната няма униформени полицаи, които да работят по областните дирекции на МВР. Стана ясно, че едно предложение от 14 юни провокира 2 млн. лв. на българския данъкоплатец да бъдат изхарчени. Стана ясно, че българският народ сам е заплатил за това вие да бъдете на власт", коментира данните Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Няма да вляза в тона и да отговарям на внушенията, които направихте. До момента е имало командировани 7900 души, това не означава че са ангажирани непрестанно в охрана на протестите. А информацията ви за това, че застояват прокурорски преписки по бюрата и приемните са празни и не се обработват сигнали на граждани може би касаят един друг период, който не е свързан с нашето правителство", контрира я Йовчев, демонстрирайки втвърдения си тон по темата.

Запитан докога сградата на Народното събрание ще е опасана от метални огради и бусове на жандармерията, силовият вицепремиер заяви, че "не МВР създава обстановката, която да изисква засилена охрана. "Ненормалната ситуация е създадена от това, че определено има опити да бъде провокирано насилие и да бъде грубо нарушен общественият ред. Когато тези опити престанат и имаме нормални протести, няма да има нито полиция, нито заграждения", добави той.

Йовчев за пореден път използва и скандалните "опорни точки", които по информация на сайта "Биволъ", бяха изпратени на управляващите депутати от парламентарния му секретар Тодор Пройчев, за да знаят как да коментират сблъсъците между студенти и полиция от 12 ноември.

Според МВР шефа от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни в София се провеждат "незаконни протести, при които грубо се нарушава общественият ред", "има опити за насилие спрямо народни представители, в някои случаи се разрушава общинска собственост, в други се правят явни опити за незаконно проникване в сградата на Народното събрание".


"Мисля, че ситуацията от гледна точка на сигурността е много по-добре, включително и от гледна точка на бизнес средата и на възможните инвестиции, когато имаме една полиция, която осигурява обществения ред, отколкото когато имаме вандалстващи и вилнеещи хора около Народното събрание, не дай си Боже и вътре в сградата", добави вътрешният министър в отговор на въпрос от групата на ГЕРБ дали знае какво впечатление правят на чуждестранните инвеститори извънредните мерки за сигурност в столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България