Йовчев: Полицаите не са били, а са предпазвали протестиращите

"Има данни, че провокациите съвпадат с информационните емисии на телевизиите"

Йовчев: Полицаите не са били, а са предпазвали протестиращите

По време на сблъсъците между протестиращи студенти и полицаи на 12 ноември служителите на МВР не са превишавали правата си, биейки хора, а са ги предпазвали. Такава теза изрази в сряда вътрешният министър Цветлин Йовчев, който бе поканен на изслушване по темата в парламентарната вътрешна комисия.

"Не може да оправдаваме действия, които са противозаконни. Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. Всичко, което полицаите извършиха тогава, е, за да спазят закона. В действията си те са се опитвали единствено да предотвратят протестиращите да бъдат наранени", обясни силовият вицепремиер.

По думите на Йовчев по време на незаконни мероприятия, каквито в случая са били проявите на протестиращите, органите на МВР са имали право да употребят сила, но според него това не се е случило.

"Вижте какво се случва в други държави - във Франция над 70 души бяха задържани за освиркване на парламента и беше употребена сила. В Италия полицаите използваха палки и помощни средства. Да изразим благодарност към полицейските служители, което направиха", коментира още Йовчев, добавяйки, че в друга държава "щеше да има по-големи наказания, а полицията щеше да употреби по-голяма сила".

Той заяви също, че липсата на значки у полицаите, охраняващи протестите, е била заради заповед на ръководството те да не бъдат носени, за да не се губят или пък да не наранят някого в тълпата.

"Организацията на охраната на протестите не се различава от организацията на протестите през февруари. Няма как когато има група, доста голяма маса от хора,която се опитва да проникне се опитва да упражни насилие срещу полицейските служители, да очакваме, че те ще извадят картите си да се легитимират. Не е задължение по закон и го няма по света. Има маски на служители, които са слагани поради носенето на шлемове от полицаите. Няма никаква разлика с протестите от февруари", поясни вътрешният министър.

"Има данни, че провокациите съвпадат с информационните емисии на телевизиите", обяви изненадващо Йовчев пред комисията в отговор на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков дали МВР има подобни наблюдения.

След изслушването си министърът още веднъж благодари на подчинените си за това, че "във всичките им действия личеше желанието за това да запазят и да предотвратят всякакво нараняване на хората, които участват в протестите".

"Разбира се, че може да има отделни случаи, затова всички сигнали, които са постъпили, ще бъдат проверени", добави все пак Йовчев. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също коментира, че не вижда нищо нередно в действията на полицаите.

"Смутен и притеснен съм, че не се постави въпроса за кофите, камъните, бутилките и паветата, които летяха към българските полицаи. За мен изисква доста усилия, за да балансираме поведението на колегите заради тази агресия, на която са подложени полицаи", каза още Лазаров.

По повод критиките срещу законопроектът за МВР Цветлин Йовчев обяви, че предложените от правителството текстове не се различават от законодателството в другите държави от ЕС. Той коментира и освобождаването на шефа на националната полиция Ангел Антонов, отбелязвайки лаконично, че причините за него са комплексни и от ръководството на МВР са искали да наложат по-различен подход на работа на полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България