ЮИЕ може да пести 4 млрд. евро годишно, ако има достъп до газ като Западна Европа

"Семейна" снимка на срещата на председателите на енергийните комисии на европейските държави

Ако регионът на Югоизточна Европа има достъп до природен газ на цени, сравними с тези в Западна Европа, може да се пестят около 4 милиарда евро годишно от сметките за природен газ. Това каза ръководителят на отдел за мрежи и регионални инициативи в Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия Катарина Сиков-Магни по време на среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти, провела се в София в рамките на българското европредседателство.

По думите ѝ Европа все още е в значителна степен зависима от един източник на доставка на природен газ, което води до по-високи цени за потребителите - гражданите и промишлеността. Проблем е и недобрата свързаност на газовите мрежи в Европа.

"Съществуващите газови връзки се използват, но не с пълния им капацитет. Техният капацитет може да бъде увеличен и ние провеждаме активни дискусии със северноафриканските ни съседи, за да може да разширим проучването на находища и преноса на природен газ", заяви Сиков-Магни. По думите ѝ, реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, връзката между България и Сърбия, както и изграждащият се в момента коридор "Брула", който свързва България, Румъния, Унгария и Австрия, са от голямо значение за постигане на диверсификация на източниците в региона.

Тя допълни, че чрез осъществяването всички проекти за по-добър достъп на природен газ в региона ще помогнат да се достигнат цените на Западна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес