Юкос задължен да плати 3 милиарда долара данъци на държавата

Решението на Московския арбитражен съд за изискване от Юкос на 99 милиарда рубли неплатени данъци и глоби встъпи в сила. Във вторник съдът отклони жалбата на компанията, като я задължи да изпълни исканията на Министерството по данъците и вземанията.

По-рано компанията обяви, че ще бъде доведена до банкрут, ако бъде заставена да плати незабавно.

Според министерството, Юкос са злоупотребили с използваните данъчни схеми, но компанията твърди, че използваните данъчни схеми са били законни.

По-рано този месец президентът Владимир Путин каза, че властите не желаят банкрута на петролния гигант.

В същото време от Юкос бяха изразили желание за извънсъдебно споразумение с данъчните служби.

Но Елена Александрова, която представляваше министерството по време на съдебното изслушване, заяви пред Ройтрес, че нейното ведомство няма "никакво намерение за приятелско споразумение".

Бившият шеф на компанията Михаил Ходорковски е в затвора по обвинения в измами и неплащане на данъци, очаквайки възобновяване на съдебния процес.

Не е ясно дали данъчните органи ще изискат Юкос да плати задълженията незабавно - нещо, което ще предизвика фалита на компанията, чиито активи преди това бяха замразени.

Юкос обявиха намерението си да обжалват решението на съда. Адвокатът на Юкос Сергей Пепеляев заяви, че постановлението на съда е било необосновано и незаконно.

В същото време съдът не удовлетвори жалбата на министерството за допълнително изискване на 400 хиляди рубли от Юкос и съкрати сумата на дълговете на компанията на 32.9 милиона рубли, предава РИА Новости.

Източник, близък до акционерите на Юкос, е заявил пред РИА Новости, че компанията може да изплати дълга си към бюджета, ако ѝ бъде дадена схема за разсрочено погасяване с разумни условия.

В средата на юни шефът на Юкос Семьон Кукес каза в интервю за Уолстрийт джърнъл, че за шест- осем месеца компанията може да получи 10 милиарда долара, но за сега собствениците не могат да реализират активите си заради блокирането на имуществото ѝ.

Арестът на Ходорковски миналия октомври бе посрещнат с огромна тревога сред руската бизнес - общност. Атаките срещу Юкос бяха изтълкувани като разпоредена от Кремъл наказателна акция срещу Ходорковски, който финансираше опозиционни политически партии.

При новината за съдебното решение във вторник акциите на Юкос паднаха с 3 пункта.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?