Юнкер предложи за дискусия пет възможни сценария за бъдещето на ЕС

"Не сме способни на чудеса, но трябва да сме смели"

Юнкер предложи за дискусия пет възможни сценария за бъдещето на ЕС
Европейската комисия представи пет възможни пътя, по които ЕС да се развива занапред без Великобритания. Докладът, озаглавен Бяла книга, разглежда възможностите ЕС да оцелее.
 
Целта на доклада е гражданите в ЕС да участват в избирането на най-добрия за него път и да изразят волята си на изборите за следващия Европейски парламент през 2019 година.
 
Първата очертана възможност е ЕС да продължи да съществува, както досега.
 
Втората е от ЕС да остане само единният пазар, без свободите на движение да бъдат изцяло защитени. Третата възможност е т. нар. ЕС на няколко скорости - всяка държава да преценява в коя от общите политики да участва. Четвъртата възможност е ЕС да отговаря за по-малко неща, но по-ефективно. Последната е пълната федерализация (уеднаквяване).
 
Въпросът за бъдещето на Европейския съюз след напускането на Великобритания е жизненоважен за всички държави в Общността, но засега не е част от предизборния дебат в България.
 
В доклада от трийсетина страници председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочва плюсовете и минусите на всеки вариант. 
 
И петте пътя предвиждат съхраняване на единната валута.
 
"Не сме способни на чудеса, ЕС и отделните държави трябва честно да признаят това. Може да има и повече от изброените пет възможности в доклада, не е необходимо незабавно решение, важното е да има обсъждане. ЕС е повече от пари, стоки и пазари, целта му е да служи на хората", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при представянето на Бялата книга пред Европейския парламент.
 
Той добави, че предизвикателствата пред ЕС не са непреодолими и могат да бъдат преодолени. 
 
"Ако искаме храброст от другите, ние самите трябва да бъдем смели. Няма по-подходящ момент да водим този разговор за бъдещето. Твърде дълго хората очакваха от ЕС повече от това, което можеше да получат. Трябва да е ясно какво ЕС може и не може да направи, заяви Юнкер.
 
Той коментира, че едната от идеите - за ЕС на няколко скорости, означава "коалиция на желаещите", които искат да вървят напред с бързи стъпки, и други, които ще се присъединят по-късно.
 
Юнкер отказа да посочи коя от петте възможни посоки предпочита, но посочи, че не е съгласен с възможността от ЕС да остане само единният пазар. 
 
"Европа трябва да бъде по-амбициозна. Решението как да продължим напред няма да бъде взето от мен, то е в ръцете на гражданското общество и националните парламенти, не налагаме виждане, а искаме да чуем другите", посочи още Юнкер.
 
Запазва се сегашното положение 
 
При запазването на досегашния ЕС се предвижда развитие на енергийния съюз и цифровизацията, както и сключване на общи икономически споразумения. 
 
Ще остане общата политика на сигурност с опазването на външните граници, общата външна политика и задълбочаването на сътрудничеството в отбраната. Недостатъкът би бил, че тромавостта на ЕС също няма да се промени.
 
При варианта "Само единен пазар" свободата на движение не е сигурна, няма да има единна система за убежище и миграция, ще се върнат проверките по вътрешните граници, а сътрудничеството в областта на сигурността ще бъде на двустранна основа. Външната политика на страните от ЕС също ще бъде по-самостоятелна, а отбранителното сътрудничество ще се запази. 
 
В този случай бюджетът ще бъде преразпределен, а общи проблеми ще бъдат решавани със собствените сили на отделните държави.
 
Всеки сам решава 
 
При сценария "Който иска, прави повече" се запазва посоката за общи икономически договори. Тези държави, които желаят, ще се сближават повече, например в политиките за данъците, обществената закрила, сигурността, правосъдието, отбраната. Недостатъкът би бил, че процесът за взимане на решения ще се усложни.
 
Във варианта "Правим по-малко, но по-ефективно" международните икономически договори са изцяло в ръцете на ЕС, като същевременно администрацията в Брюксел губи от ангажиментите си в областта на социалната политика и безработицата. 
 
Сътрудничеството в опазването на границите, предоставянето на убежище и борбата с тероризма, е постоянно. В този случай ЕС има единна външна политика и се обособява общ отбранителен съюз. Така ЕС взима решенията си по-бързо и лесно.
 
Повече власт за Брюксел
 
В последния вариант "Заедно правим повече" външноикономическите договорки са изцяло приоритет на ЕС, сътрудничеството в опазването на границите и борбата с тероризма са задълбочени, външната политика е обща, създава се отбранителен съюз. В този случай общият бюджет се увеличава и се въвежда данък ЕС. 
 
Решенията ще могат да се взимат по-лесно, но това би поставило въпроса за прекомерната власт на общностните институции.
 
Юнкер очаква предложенията да бъдат подложени на подробни обществени обсъждания в ЕС с участието на неправителствени организации, власти и партии, отбелязва БТА. 
 
Юнкер нарича предложенията си "нова глава в европейския проект", а негови сътрудници ги определят като "кръщелното свидетелство на ЕС от 27 държави" (без Великобритания). 
 
В доклада се отчита още, че ЕС се развива на няколко скорости, доколкото част от държавите са в еврозоната, някои от тях са в Шенген, а други не са в нито една от тези структури.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?