"Южен поток" не може да използва нашата газова мрежа

"Южен поток" не може да използва нашата газова мрежа

Министърът на икономиката Петър Димитров се изказа във вторник против възможността част от газопреносната мрежа на страната да бъде предоставена за нуждите на газопровода "Южен поток". Същевременно руски медии твърдят, че руският газов монополист "Газпром" все още не е получил официален отказ на това си искане и допускат, че е възможно в крайна сметка София да отстъпи в замяна на исканото от нея отстраняване на фирмата "Овергаз" от посредничеството в газовите доставки за България.

Както Mediapool ви информира миналата седмица, Русия не се е отказала от намеренията си да използва националната газопреносна мрежа на България за газопровода “Южен поток“ и натискът върху страната да приеме това условие се усилва с наближаването на момента, в който страните участнички в проекта трябва да подпишат междуправителствено споразумение.

Въпросът трябва да намери решение буквално в близките дни, тъй като очакването е споразумението да бъде подписано по време на енергийната среща на върха, организирана от българския президент Георги Първанов в София на 24 и 25 април. Възможно е парафирането да стане и в Москва, за където премиерът Сергей Станишев заминава само ден след приключването на форума на Първанов.

През февруари министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че “Газпром“ настоява да ползва транзитната ни мрежа, което би позволило на руския монополист да придобие 50 процента собственост върху нея. Тогава Димитров заяви, че България няма да позволи това, като ще настоява да бъдат изградени нови паралелни връзки, а не да се ползва съществуващо трасе.

"Категоричната позиция на България е, че ако се прави износ на газ от "Южен поток", това трябва да става по други тръби и да не дублира сегашните мощности", каза днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Министърът подчерта, че "Южен поток" е друг газопровод и той не може да се опира върху капацитета на сегашната мрежа. Димитров отбеляза, че България търси алтернативни източници и ако се натовари цялата газопреносна мрежа на страната с газ от "Газпром", няма защо да се търсят други източници.

Тази българска позиция била отново заявена при посещението на министър в Москва миналата седмица.

Според руския делови електронен всекидневник "РБК Дейли" обаче, засега София не е дала официално отрицателен отговор на искането на "Газпром". Изданието се позовава на неназован източник от газовия монополист. Той уточнил, че предложението на "Газпром" е по-специално за нуждите на "Южен поток" да се използва тази част от българската мрежа, по която сега се доставя газ за Гърция. Според източника за това има свободни мощности, Гърция не потребява много газ от това направление и да се строи нова отделна тръба по него не било изгодно.

Газопроводът "Южен поток" е съвместен проект на "Газпром" и италианската компания "Ени", трябва да минава по дъното на Черно море, за да свърже Русия с България. След това през българска територия се предвижда той да се разклони – северна тръба към сърбия, Унгария и Австрия, и южна – към Гърция и Италия.

Според цитирани от "РБК Дейли" експерти, ако използва съществуващата българска тръба към Гърция, "Газпром" може да икономиса значителни средства, тъй като строителството на всеки километър от новия газопровод в гръцкото направление би струвало около 2 милиона долара.

Според управляващия партньор на компанията Tenzor Consulting Group Андрей Пушкин, цитиран от изданието, поведението на българската страна може да се определи като опит "да си вдигне цената", възползвайки се от обстоятелството, че полето за маневри на "Газпром" е ограничено след подписването на споразумения за газопровода с Унгария и Сърбия. Все пак според експерта подобни опити за "извиване на ръце" от страна на партньорите в близко бъдеще не могат да навредят значително на "Газпром", тъй като до края на тази година проектът ще получи само технико-икономическа обосновка и затова има достатъчно време за съграсуване на позициите.

Според директора на друга консултантска компания - Александър Шток, по всичко изглежда препъникамък в руско-българските отношения е станала компанията "Овергаз". България настоява за преки доставки на газ, без участието на посредници. Русия като че ли е съгласна, но не предприема нищо, за да стане това, колкото се може по-бързо. Не е изключено, отказвайки се да предостави на Русия за "Южен поток" своята газопреносна система, София да се опитва за "стимулира Москва към по-активни действия за отказ от посредниците. И "Газпром" най-вероятно ще се съгласи на отстъпки за българската страна", казва Александър Шток.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?