Южнокорейски „Боинг-777” се разби при кацане в Сан Франциско

Двама загинали и 182-ма ранени, част от които са в критично състояние

Южнокорейски „Боинг-777” се разби при кацане в Сан Франциско

Двама души са загинали и поне 182-ма са настанени в болница след като южнокорейски "Боинг-777" се разби при кацане на летището в Сан Франциско късно в събота вечер българско време. В самолета са пътували 141 китайци, 77 южнокорейци и 61 американци по данни на южнокорейската авиокомпания. Тя не може да потвърди националността на останалите пътници. На борда при излитането от Сеул е имало 291 пътници и 16-членен екипаж.

Катастрофата е станала при приземяването на самолета на писта, която започва от брега на залива Сан Франциско. Телевизионни репортажи показаха отломки в началото на пистата, където тя опира до водата. Според очевидец самолетът изглежда летял твърде ниско при кацането и пилотът се опитвал да набере височина точно преди машината да се удари в пистата.

Телевизионни кадри от въздуха показаха тежко пострадалия фюзелаж на самолета. Избухналият след удара пожар е унищожил частично самолета. При катастрофата се е откъснала опашката му. Части от нея са пръснати по пистата.

По данни на градската болница на Сан Франциско там се лекуват 15 пострадали, като 10 са в критично ъсстояние с изгаряния, фрактури и вътрешни травми. Повечето говорят само корейски. Общо 270 души са получили някаква форма на медицинска помощ на място и 75-има са транспортирани до болници в района.

Двамата загинали при катастрофата за китайски граждани, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. Новината бе потвърдена от китайската държавна телевизия.

Началникът на пожарната служба на Сан Франциско Джоан Хейс-Уайт съобщи късно снощи, че телата на двете жертви били намерени извън полуразрушения самолет.

Южнокорейският "Боинг-777-200", разбил се вчера при кацане в Сан Франциско, не е имал механични повреди в момента на катастрофата. Това съобщи в неделя президентът и генерален директор на южнокорейската авиокомпания "Ейшиана еърлайнс".

Преди приземяването "по наши данни не е имало проблеми с мотора или механични повреди", обясни Юн Юн-ду на пресконференция в Сеул. Пилотите са опитни летци, натрупали по около 10 000 летателни часа, добави той.

По думите на Юн екипажът е обявил, както обикновено, че машината предстои да кацне, и пътниците са били помолени да затегнат коланите. "Не е имало спешни процедури", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?