За предизборната агитация, правилата и откраднатата ограда на гробищата

Или защо Радан Кънев говори в село Партизани за съдебна реформа

Радан Кънев. Сн. БГНЕС

Село Партизани се намира в община Варна. Има училище с 90 деца, повече от една кръчма и голямо читалище. В центъра на селото дори все още може да бъде видян надпис "Универсален магазин", а търговският обект работи.

Партизани е в един от т.нар. смесени райони, в които живеят мюсюлмани и християни. В общи линии на избори гласовете се разпределят между ДПС и, неочаквано за всички, ДСБ. Разбира се, превес взема Движението за права и свободи.

На този вот, обаче председателят на дясната партия очаква повече гласове за Реформаторския блок, в чийто състав е партията му. "На хората им е омръзнало да се страхуват", казва той докато пътуваме към Партизани. Освен на бавното отърсване от страха обаче Радан Кънев разчита не само на "християнските" гласове. На среща с местните се появява заедно с Касим Дал – бившият заместник-председател на ДПС и настоящ активист на НПСД, която основа заедно с Корман Исмаилов и която също е част от РБ.

В читалището се събират около 100 души. Дал твърди, че е виждал залата пълна, но отдава липсата на хора със страх от ДПС. Местните дори обясняват, че в кръчмата срещу читалището стои активист на движението, който следи влизащите на срещата, организирана от десните.

Радан Кънев взема думата. Отчита се за страха и доходите, които са основни в изказването на Дал, но бързо приключва тази тема. Започва да говори за съдебната система. За необходимостта от реформа заради осезаемата липса на справедливост. За необходимостта от независими магистрати, за справедливи наказания.

Залата не реагира. Няколко души от варненската организация на ДСБ, които са с Кънев, леко смутено си казват, че май "председателят трябва да смени темата". Радан обаче няма такова намерение. "Децата ви емигрират към държави, в които просто има правила. Затова там живеят по-добре", заявява той. Аплодисменти няма, заменени са с не особено тихо шушукане на турски.

"Няма да ви обещавам, че ще се случат чудеса. Трябва да се гледат основите на "къщата", козметичните промени идват едва, когато строим на здрава основа. А това са правилата. Правилата пък са съдебната система", продължава Радан Кънев.

Срещата на жителите на Партизани с десните агитатори за техния вот приключва. Кънев и няколко симпатизанти на ДСБ се отправят към селската кръчма, в която те искат да го запознаят с проблемите им като организация. Радан говори и на тях за съдебната система, за главния прокурор. "Още от римско време е постулат – не е важен размерът на наказанието, а неговата неизбежност", е казал часове по-рано той в Дългопол. И продължава да развива тезата си, стъпвайки на факта, че у нас се говори за бомбастични присъди, но ... само се говори.

Преди минути призоваващите лидера си да "смени темата", защото е неразбираема, вече са увлечени. Започват да разбират, че именно реформата в съдебната система е най-важната политическа стратегия.

Въпреки това обаче те му казват как се прави агитация по селата. "Ето например днес сме купили метална мрежа, за да сменим оградата на гробищата", подхваща лидерът на ДСБ в Дългопол. "Това е политиката тук, колкото и да е тъжно. Оградата беше метална и е открадната. Добитъкът пък влиза и осквернява гробовете. Когато някоя баба отиде да запали свещ и да почете паметта на дядото, тя се натъква на.... как да го кажа... кравешко изпражнение. И тя не иска да чува за съдебна система. Иска някой да сложи ограда", обяснява той.

Затова общинските съветници от ДСБ купили метална мрежа. Междувременно крушките на една от улиците в Партизани изгорели. "Пенсионерите не си подават носа навън нито вечер, нито сутрин, защото ако паднат и си счупят крака, това ще е фатално. Затова поставихме и крушки", казва той. "Нищо не сме казвали, не сме призовавали да гласуват за РБ, обаче една възрастна туркиня дойде и попита: "Момче, за кой номер да гласувам?".

Радан Кънев изслушва всичко и пак се връща на правилата. Те са в основата на подредения живот. Правилата са тези, на които трябва да се стъпи, за да има кой после да сменя крушката, а не да го прави местен партиец, обяснява ми той след това, за да не развали усещането на местните, че са допринесли за кампанията.

Междувременно своите политически виждания ми е споделил и последният в листата на РБ за Варна – Мартин Дамянов. Той иска промяна. Има семейство и иска високи доходи. Иска в общината всеки да си върши работата и да не му пречат. И смята, че трябва да се преодолее социалното неравенство. Въпреки, че е слушал повече от 40 минути какво казва Радан Кънев, Мартин не споменава и дума за реформа на съдебната система. Защо, питам го. "Ами ние тук не ги разбираме така нещата. Важно е, но ние искаме да виждаме резултати", казва Мартин.

Областният лидер на СДС във Варна също не казва какви трябва да са стъпките за промяна. Знае само, че трябва да се промени всичко, защото хората било важно да живеят достойно. На първо място обаче смята същото като кандидата Дамянов – "социално нещата не са добре, особено в по-малките градове".

"Че то има ли десни избиратели в малките градове", пък ме попита Светлана. Тя е на 34 години и откакто има ДСБ гласува за партията. "Вероятно техните искания са много по-различни от нашите в София", замисля се тя.

"Десни избиратели има във всички райони, всички възрасти и повечето обществени прослойки", пък смята Никола Пенев, който от години живее в Обединеното кралство. "В България понятията разбира се са доста изкривени, но четейки програмата на Реформаторския блок, приемаме, че десен е човек който държи на законноста, държи на частната собственост, настоява държавата да защитава малкия бизнес, приема плоския или поне ниския данък и е, може би, донякъде консервативен във вижданията си за обществото и семейството", смята още той.

Според софиянката Магдалина Генова пък до избирателите в малките населени места е "трудно да се стигне". "Доверието им в политическата система е несъществуващо заради отказа на централната и местната власт досега да работят за разбиване на модела. За да се възстанови това доверие, те трябва да станат свидетели на реални промени, а от страна на РБ е необходима и много работа по места", смята тя.

Светлана е юрист. Тя припознава вижданията на Кънев като свои. "Все едно аз съм ги писала. Трябва само за съдебна система да се говори, за да се ограмотят хората". Говори разпалено и ръкомаха.

Магдалина е мениджър в чужда компания в София. Тя смята, че промените в съдебната система и прокуратурата са от първостепенна важност и усилията за реформи трябва да се съсредоточат незабавно в тях. "Буксуването и блокирането на реформите в другите сектори често произтичат от бездействието на съд и прокуратура", аргументира се тя и допълва обаче, че статуквото ще използва всякакви средства, за да запази модела "Пеевски".

"Кризата с КТБ, изкуствено създадената криза в енергетиката, кризата в здравеопазването и бюджетният дефицит са огромни проблеми, които трябва да се решат на момента. Всички те имат един общ корен и това е нефункциониращата държава", твърди пък Никола.

Всички те, заявили, че подкрепят Реформаторския блок обаче, пряко или косвено стигат до тезата на Кънев. Правилата ще създадат подредения живот. И той ще бъде еднакво подреден за вдовицата в село Партизани, която установява, че гробът на мъжа ѝ е осквернен. И за десния кандидат-депутат с леви искания. И за юриста Светлана, и за Магдалина, която работи по западни стандарти, но живее в български условия, и за Никола, който отдавна си идва в България само за малко.

Споделяне

Още от Избори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?