За трета година Кристалина Георгиева води хорото в сърцето на Брюксел

За трета година Кристалина Георгиева води хорото в сърцето на Брюксел

За трета поредна година зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева поведе традиционното Голямо хоро, като стотици почитатели на народните танци се включиха в него на площад "Гранд плас" в центъра на Брюксел.

Сред тях бяха посланиците в Белгия на няколко балкански държави, българският зам.-министър на културата Бонка Петрунова и евродепутатът Ева Паунова.

"Днес отбелязваме 10 години от подписване договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица", каза Кристалина Георгиева.

Публиката беше подгрята от солистите на фолклорен ансамбъл "Ботевград". Музикантите засвириха типични български мелодии, а танцьорите се смесиха с ентусиазираната публика.

Освен българи, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел. За тях това беше първа среща с българската култура и народното ни изкуство.

Сред най-атрактивните участници бяха изпълнители от любителски танцови групи от Белгия, облечени в народни носии. В събитието участваха и фолклорни ансамбли от Албания и Турция.

Целта на Голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Стремежът е повече хора да се заразят с магията на нашенските танци, у които да се затвърди положителната представа за родината ни.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество