Забрана за търговия с мляко и месо от три области, заради заразеното стадо в Болярово

Забрана за търговия с мляко и месо от три области, заради заразеното стадо в Болярово

Европейската комисия разширява санкциите срещу България, заради заразеното с чума стадо в Болярово, чиито стопани не разрешават на ветеринарните власти да вземат проби.

В момента има забрана за търговия с мляко и месо от седем погранични общини, но от понеделник се очаква забраната да обхване три области – Бургас, Ямбол и Хасково, съобщита от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Това означава, че стопаните на овце и кози в тези области нямат право да ги пускат свободно на паша, както и да продават добитата от тях продукция извън трите области.

Новите санкции се налагат заради възпрепятстването на ветеринарните власти да ликвидират огнището на чума по дребните преживни животни в град Болярово и продължаващото разпространение на заболяването извън общината.

Европейската комисия вече е изготвила проект за изменение на действащо решение, според което увеличава територията с наложените рестрикции. Проекторешението ще мине на писмена процедура и се очаква да бъде публикувано от ЕК следващата седмица, посочва БАБХ.

Няма информация колко стопани в трите области ще бъдат засегнати от новите санкции на ЕК.

БАБХ нееднократно алармира за опасността за нови рестрикции, след като стопаните на стадото в Болярово - Ана Петрова и съпругът ѝ Тодор, заедно с техни съмишленици, повече от два месеца възпрепятстват ветеринарните власти да унищожат огнището на заразата във фермата им. В нея бяха открити положителни проби за чума по дребните преживни животни. Междувременно 11 животни умряха, но стопаните твърдят, че това е от преяждане.

След проведената областна епизоотична комисия в Ямбол на 18 септември официалните ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопастност на храните са извършили аутопсия на една от умрелите овце.

Съгласно протокола за аутопсия, животното няма типичната находка за прехранване с концентриран фураж. Констатирано е, че той е само 10% от търбушното съдържание. Липсват и други признаци за прехранване със зърно.

На 18 септември стопаните на фермата в Болярово и техните съмишленици не позволиха на ветеринарните власти да извършат инвентаризация на наличните животни в обекта. Това е причина да не може да се определи реалната смъртност в стадото.

Вземането на кръвни проби също беше възпрепятствано от страна на стопаните, а наличието на антитела за чума по дребните преживни животни не може да бъде констатирано на база аутопсия, посочват от БАБХ.

От агенцията припомнят, че на 18 септември срещу ветеринарните власти беше извършен и вандализъм. Лекият им автомобил беше надраскан с пирон, а специалистите от БАБХ бяха подложени на вербално насилие и получиха закани за саморазправа от страна на поддръжници на стопаните на животните в констатираното огнище на чума в Болярово.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?