ВАС обяви, че не е имало безспорни данни за чума по овцете в Болярово

ВАС обяви, че не е имало безспорни данни за чума по овцете в Болярово

Върховният административен съд окончателно се произнесе по случая със заличаването на стопанството на фермерката Ана Петрова от Болярово след отказа да бъда избити всичките ѝ над 200 животни през лятото на 2018 г., заради положителните проби за чума по дребните преживни животни при две овце. Съдът подкрепи правотата ѝ и отмени заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол за избиване на животните и заличаване на стопанството.

Според решението на съда, което не подлежи на обжалване, в разглеждания казус липсват убедителни доказателства за степента на разпространение на болестта в региона. развитието на болестта в този регион. Не се били предоставени и безспорни данни, че наистина животните на Петрова са били болни, а към днешна дата стадото ѝ е в добро здравословно състояние. Отглежданите тогава 203 овце са живи, включително посочените "две овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума", пише в мотивите на съда.

Масовото унищожаване на овце и кози в Ямболско през лятото на 2018 г. провокира редица протести в община Болярово, стигна се дори до пътни блокади, а премиерът Бойко Борисов обяви едноименното село за "червено" и го даде като пример за паралелна държава заради недопускането на ветеринари да умъртвят животните.

Сред хората, които отказа да се подчинят на заповедите за избиване на дребния добитък, беше и Ана Петрова от Болярово. Тя, съпругът ѝ и доброволци на няколко пъти блокираха достъпа на ветеринарите до фермата.

Петрова заведе дело пред Административния съд в Ямбол срещу действията на БАБХ. Сред мотивите за несъстоятелността на заповедта бяха, че шест месеца след двете проби за чума в стадото ѝ нито едно животно не е умряло, а дори са се родили 70 агнета.

Докато вървяха съдебните спорове фермата бе юридически заличена и бяха издадени няколко заповеди за избиването на животните ѝ.

В решението си от 17 юни, съдът посочва, че "анализът на доказателствата по делото през призмата на изложените от административния орган фактически основания за произнасянето на заповедта опровергава извода за създадена непосредствена опасност за здравето на хора и животни в процесния животновъден обект". Според съдебния състав не е имало фактическо основание за издаване на заповедта за заличаване на стопанството на Петрова и затова нейната жалба срещу това е основателна.

Миналата година съдът в Елхово отмени наложената от агенцията по храните глоба на Петрова от 1900 лв. заради отказа да допусне ветеринарите да избият стадото, а сега и Върховният административен съд се произнася в полза на фермерката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?