Забраната на каруци в София е расова сегрегация

Забраната на каруци в София е расова сегрегация

Комисията за защита от дискриминиция (КЗД) препоръча на Столичния общински съвет (СОС) да премахне ограниченията за движение на каруци в София. В свое решение КЗД определя забраната за използване на пътни превозни средства с животинска тяга в централната част на града и почти всички основни булеварди като предпоставка за расова сегрегация.

Случаят е разгледан след подадена жалба на Фондация “Романи Бахт”. От неправителствената организация са атакували Наредбата за организацията на движението на територията на Столична община (СО) основно заради забраната за движение на каруци по булевардите “Ломско шосе”, “Ботевградско шосе” и околовръстното шосе.

Това практически отнемало възможността на жителите на кварталите “Факултета”, “Христо Ботев” и “Филиповци”, които са предимно от ромско население, да напускат с притежаваните талиги своите квартали.

Промяната в наредбата, с която се забрани движението на каруци, бе направена през 2006 година. Администрацията на СОС има право да обжалва до две седмици пред Върховния административен съд решението на КЗД.

При всички положения корекцията в нормативния акт не може да бъде направена преди средата на септември, тъй като от 1 август СОС излиза в лятна ваканция. Водачите на каруци вероятно няма да получат право да излизат свободно от кварталите си преди провеждането на изборите за кмет и нов общински съвет в края на октомври.

* Тази публикация е част от съвместния проект “На светло” между CEE Trust, фондация " Правна алтернатива”  и Mediapool, чиято цел е да изважда на яве и да дискутира казуси от широк обществен интерес

Споделяне

Още от България