Забраните за пушене спазват едва 11 на сто от българите

Едва 11% от българите спазват законодателството, забраняващо пушенето на обществени места, каза в сряда Маша Гавариолова, експерт в здравното министерството, като цитира проучване на Евробарометър. Това стана по време на форум, посветен на борбата с тютюнопушенето.

За сравнение повече от половината граждани в другите страни-членки на ЕС уважат законите, които не позволяват пушене на обществени места.

В края на февруари правителството отхвърли предложението на здравното министерство за тотална забрана на пушеното на публични места, заложено в Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето. И сега продължава да действа изискването в заведенията да има отделни маси за пушачи и непушачи

По думите на д-р Георги Котаров от Националния център по опазване на общественото здраве близо две трети от децата у нас са пасивни пушачи. В половината от българските семейства пушат и двамата родители, а в 37% от семействата - само бащата. Всяка десета майка също има този вреден навик, допълни той.

Според 61% от европейците трябва да се спре пушенето в баровете, а 77% подкрепят забраната на цигарения дим в ресторантите.

Програма, приета от Министерски съвет, предвижда до три години пушачите в България да са с 10% по-малко.

Д-р Котаров обясни, че пасивното пушене увеличава риска от рак на белите дробове, исхемичната болест на сърцето и с около 82% нараства опасността от мозъчен инсулт. Между 40 и 50 процента пък е увеличен рискът от развитие на астма сред възрастните пасивни пушачи.

Горящата цигара отделя повече от 4 000 различни съединения, като над 300 от тях са токсични, а 40 са доказано канцерогенни, допълни той.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България