Зад атентатите в Париж и Брюксел стои екстремистка суперклетка

Зад атентатите в Париж и Брюксел стои екстремистка суперклетка

Броят на хората, свързани с мрежата на "Ислямска държава" (ИД), която атакува Париж и Брюксел наскоро, е поне няколко десетки. Поредица нови арести през уикенда потвърдиха токсичния обхват на клетката и нейната способност да се придвижва незабелязано в престъпните среди в Европа, пише агенция Асошиейтед прес.

 

От Моленбек в Белгия до Малмьо в Швеция, нови имена биват добавяни почти всеки ден към списъка на калените нападатели, помагачи и мълчаливи поддръжници от клетката, която уби 130 души в Париж и 32 в Брюксел. Компютър, изхвърлен от един от атентаторите самоубийци в белгийската столица в кофа за боклук, съдържа не само неговото предсмъртно послание, но започва да дава и друга информация, включително звуков файл, загатващ, че клетката е получавала заповеди директно от френскоговорящ екстремист в Сирия, според казаното пред агенцията от полицейски представител, добре запознат с хода на разследването. Той запазил анонимност, тъй като няма разрешение да говори публично по въпроса.

Знае се, че 10 мъже са били пряко замесени в атаките на 13 ноември в Париж; други, които са изиграли тогава ключова логистична роля, включително човекът, направил бомбите, логистичен помощник и търсач на скривалища, са планирали нападенията на 22 март в Брюксел. За разлика от атентатите във френската столица обаче, най-малко двама участници в атаките в белгийската са били задържани живи. Сред тях е Мохамед Абрини, жителят на Моленбек, който избягал от международното летище на Брюксел, след като неговите експлозиви не се взривили.

Разследващите обаче се опасяват, че това може да не е достатъчно, за да бъде предотвратена нова атака. Абделхамид Абауд, друг жител на Моленбек, чиято харизма привлякла към него мнозина в този квартал на Брюксел, след като той се присъединил към екстремистите от ИД в Сирия, казал преди смъртта си, че се е завърнал в Европа като част от група от 90 бойци от континента и Близкия изток, според показанията на жена, която уведомила полицията за неговото местонахождение.

Патрик Скинър, бивш служител на ЦРУ, който сега работи за консултантската фирма в областта на сигурността Суфан, определя пред АП мрежата от Брюксел и Париж като "суперклетка". "Надеждата бе, че те са умрели при атаките в Париж, но очевидно това не е така", заяви Скинър в по-старо интервю за АП. "(Властите) са знаели кои са тези хора. И въпреки това те са успели да извършат успешно първото нападение в Париж, което бе най-смъртоносното във Франция от Втората световна война, и след това, въпреки невероятното следене, все пак извършиха най-тежката атака в Брюксел след Втората световна война. Така че това е една отлично функционираща клетка."

Обикновено, каза Скинър, една екстремистка клетка включва между 6 и 10 души, имащи връзки от по-рано.

"Това я прави много трудна за разбиване. Не можете да внедрите информатор в тази група, защото те се познават. Така че никой нов човек не може просто да се присъедини", обясни Скинър. "А тази е толкова голяма, погледнете хората в периферията, логистиката, хората, които са заподозрени. Става въпрос за общо 50 души. Това не е клетка, това направо си е терористична групировка."

Групата вече е била позната в подробности на правоохранителните органи. Абрини е бил дребен престъпник дълго време преди по-малкият му брат да бъде убит в Сирия през 2014 г. И двамата братя Абдеслам са имали проблем със закона, като Брахим е лежал в затвора за кражба на белгийски лични карти - биографични данни, които придобиват ново значение на фона на разкритията, че много хора от клетката на ИД са имали фалшиви паспорти.

А братовчедката на Абауд Хасна Аит Булхасен, която загина с него на 18 ноември, след като му намерила скривалище, е била наблюдавана по това време във връзка с операция срещу наркотрафик, въпреки че връзките ѝ с мъжа, вече издирван за тероризъм, не са били известни на френските следователи. Човекът, арестуван за тайното наемане на апартамента в Сен Дени, Джауад Бендауд, е бил осъден на осем години затвор за неумишленото убийство заради мобилен телефон на мъж, когото определил като своя най-добър приятел.

Белгийските братя, които се самовзривиха на 22 март, са имали връзки с престъпни среди, така както и двамата заподозрени, свързани с Швеция, единият от които е мъртъв, а другият бе заловен този уикенд.

Последното име, което изникна, е на Осама Крайем, който бил престъпник в Малмьо, Швеция, преди да замине за Сирия. Крайем "е бил идеалната мишена за радикализация - без работа, без бъдеще, без пари", заяви Мухамад Хоршид, който ръководи програма в квартал Розенгард за подпомагане на имигранти да се интегрират в шведското общество. Това е район, който има общи черти с Моленбек и се оказа плодородна почва за вербуване на ислямски екстремисти.

Крайем, който подобно на Абрини е заподозрян, че е придружил атентатор самоубиец на 22 март, бе задържан в петък. Той е минал със Салах Абдеслам през Улм, Германия, при едно от многото му пътувания за транспортиране на екстремисти до места за атакуване, казаха властите.

Стефан Бертоме, бивш френски служител за борба с тероризма, който сега работи като писател и консултант в областта на сигурността в Канада, заяви, че арестът на голям брой ключови заподозрени ще се окаже решаващ.

"Когато има изявления, направени от съучастник, може да им направите очна ставка и да постигнете напредък в обсъжданията с други заподозрени", обясни той в интервю, което даде точно преди новината за задържането на Абрини в петък. Надеждата, разбира се, е, че всяко нещо, което заподозрените кажат, ще разплете една мрежа, която изглежда се разраства с всеки изминал ден.

"На свобода не е един-единствен човек, а десетки хора. Това е реалността", заяви Бертоме. "Реалността е, че си имаме работа с групи, които не са идентифицирани добре, чиято организация и развитие, не сме анализирали, тъй като се съсредоточихме върху сдържането в продължение на години. Информацията бе събирана усърдно, но без истински анализ", казва експертът пред агенция АП.

 

По БТА

Още по темата
Още от Европа

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?