Задължителното носене на маски е отменено (обновена)

Държавата купува 1 млн. маски за социално слабите

Снимка: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев отменя заповедта си за задължителното носене на маски на обществени места, която издаде в понеделник следобед. 

Задължението отпада както за закрити, така и за открити обществени места. Това обяви самият Ананиев във вторник на брифинг в Министерския съвет.

Поредната отмяна на негова заповед в рамките на часове стана на фона на надигналото се огромно обществено недоволство заради дефицита на маски в аптеките и солените глоби от 5000 лева, които се предвиждаха ако не се носят.

Във вторник Ананиев каза, че се обмисля и намаление на глобите.

Засега носенето на маски на обществени места остава само препоръка, но Ананиев призова да се носят. Заповедта е отменена “до постигането на консенсус“.

Освен това Ананиев каза, че държавата ще купи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социално слабите. Тази дейност ще извърши социалното министерство чрез структурите си по места.  

Правителството силно препоръчва маските

“Искам да ви убедя, че мярката, която предприехме от вчера с възможността да се използва предпазната маска като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса, е силно подкрепено от правителството. Тъй като няма обществено съгласие, ви уведомявам, че току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество“, обясни във вторник Ананиев.

Той обаче призова хората да носят маски.

Ананиев увери, че всички предприети мерки както от щаба, така и от правителството, са само с една цел, а именно да защитят здравето на българските граждани и да ограничат разпространението на коронавируса.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че новата заповед, която ще бъде издадена, ще е с препоръчителен характер. “Целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това е важно за тях. Препоръчвам хората постепенно да се снабдят с маски и да ги ползват, когато са в затворени помещения или с други хора, например когато са в магазин“, допълни той.

От Министерството на здравеопазването също казаха по-късно, че препоръчват на всички хора да използват защитни маски в закрити и открити обществени места, включително и в обществения транспорт.

"Обръщаме внимание, че при безсимптомното протичане на заболяването, посещението на обществени места предполага повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията за дистанция между хората. Ето защо носенето на маска от здрави хора способства за предпазване и при контакт със заразени повърхности. От друга страна, в случай на безсимптомно протичане на заболяването, носейки маска болният предпазва околните", заявиха от ведомството.  МЗ напомни също, че основният начин за предпазване от Covid-19 е спазването на висока лична хигиена и физическа дистанция.

1 млн. маски за бедните

“Българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще раздадем чрез Министерство на труда и социалната политика и регионалните служби на хората, които са социално слаби и хората, които нямат възможност да си закупят такива маски“, съобщи още Ананиев. Той обясни, че купените от държавата маски ще са с висока степен на защита от типа ffp2 или ffp3 и ще са сертифицирани.

Освен това правителството очаква и 2 млн. маски от Китай както обикновени, така и с по-висока степен на зищита, които бяха поръчани миналата седмица.

От понеделник община Бургас раздава безплатно маски на нуждаещи се. Това става сутрин в хранителни магазини. Доброволци ще раздадат общоо коло 5000 маски. 

Ген. Мутафчийски пое отговорност за маските

По-рано началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски каза, че ще има гратисен период за въвеждането на задължителните маскси до събота, но няколко часа по-късно изискването отпадна. 

Мутафчийски, който досега многократно е отричал необходимостта здравите хора да носят маски, пое отговорността за мярката и заяви, че той сам е предложил носенето им да стане задължително. 

"Вие сте забелязали, че ние не измисляме никакви неща, които не са следствие на добри практики, които са установени в света. Основните източници, които ползваме, за да налагаме или втвърдяваме мерки, това са – Китай, Корея, Израел и големите държави партньори в ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия. Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лв. струват. Има маски, достъпни са", каза той.

От думите му се разбра, че задължението да се носят маски се въвежда, за да се избегнели по-големи ограничения. Той обаче отново каза, че има спорове по въпроса за масовото носене на маски, като СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?