Задържаните у нас отговаряли за транспорта на дрогата и наемането на екипаж за “Свети Николай“

Собственикът на компанията, менажирала кораба, отрича вина

Задържаните у нас отговаряли за транспорта на дрогата и наемането на екипаж за “Свети Николай“

Българската полиция е задържала двама души у нас, за които се предполага, че са организирали транспорта на дрогата и наемането на екипажа на заловения в Испания с три тона кокаин кораб “Свети Николай“.

По първоначални данни 37-годишният Р.К. от София, който е с чисто криминално минало, е организатор на транспорта на дрогата. 46-годишният Х.Х. с адрес в столицата е криминално проявен и съден в друга държава и за него се смята, че е отговарял за наемането на част от екипажа на кораба.

Всички близки на екипажа на българския кораб "Свети Николай" са уведомени още снощи за ареста им от испанските власти, заяви Дойчин Дойчев – собственик на коорабоплавателната компания "Сийборн трейд", която менажира задържания плавателен съд. Той обясни пред БТА, че е в постоянен контакт с близките, както и с испанските власти. По последни данни задържаните в Испания българи са 22-ма души.

Дойчев каза, че е научил за мащабната акция снощи докато е бил в Турция, където имал проблеми с друг кораб и от друго естество. “Ние сме отговорни за безопасността на корабоплаването, не нося вина за това, което е станало там“, каза той. Фирма на Дойчев менажираше и потъналия в Азовско море в близост до Керченския пролив кораб “Ванеса“.

Екипажът на кораба е съставен предимно от моряци от Варна и Добрич. Предполага се, че задачата им е била да осигурят транспортирането на дрогата до Галисия, откъдето местни наркотрафиканти да я доставят в Мадрид. След това за разпространението им в Европа отговарял колумбийски клан.

По-рано премиерът Бойко Борисов коментира, че българските власти са имали информация за операцията, но не е имало как да предупредят екипажа. “Много неща се знаеха, но нямаше как да кажем на моряците: “Бягайте от кораба, защото ще го хванем“, заяви Борисов.

На въпрос забъркани ли са моряците в контрабандата, премиерът отговори: “Много е трудно правосъдието да отсъжда кой е забъркан и кой не и най-малкото това ще е дълъг процес“.

Борисов съобщи, че до седмица вътрешният министър Цветан Цветанов ще отиде в Испания.

В изпълнителната агенция "Морска администрация"-Бургас твърдят, че нямат информация кои са арестуваните българи и с кой са сключили договор за да упражняват мореплаване. Директорът кап. Живко Петров разясни, че е възможно наетите моряци да са сключили договор и с трета фирма, посредник, която се занимава с набиране на екипаж.

В момента задържаните моряци са в предварителния арест в Кадис, където ги разпитва следовател. След приключване на следствието случаят ще бъде предаден на Върховния съд в Мадрид.

В Испания българите имат чисто криминално минало. В момента обаче местните власти чакат от българските си колеги данни дали задържаните имат криминални досиета у нас. Засега испанските власти пазят в тайна имената им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?