Заев: Македонският език и македонската идентичност са неоспорим факт и не подлежат на преговори

Въпреки меморандума ни, Скопие остава приятелски настроено към България, казва македонският премиер

Заев: Македонският език и македонската идентичност са неоспорим факт и не подлежат на преговори

Твърдения и изявления, съдържащи обиди, не водят до истинско приятелство, което е двупосочна улица и зависи най-много от нас самите, от нашето зачитане на европейските ценности и принципи. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на пресконференция в Скопие в петък по повод меморандума, изпратен от България на страните членки на ЕС, който  поставя под въпрос македонската национална идентичност и македонския език, предаде агенция МИА.

Договорът за добросъседство е отражение на взаимното уважение и приятелство и предполага и изисква отговорност и участие на двете страни, каза още Заев.

Той заяви, че правителството остава приятелски настроено към България.

"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и наистина предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси. Ние сме посветени на пълното прилагане на този договор. Ние сме съюзници с България в НАТО, имаме общ дълг да подобряваме добросъседските си отношения и взаимното сътрудничество и да градим приятелство", каза Заев.

Той повтори, че правото на самоопределение и идентичност е сред основните европейски ценности и придобивки на цивилизацията.

"Македонският език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в ООН и един от признатите съвременни езици, които се изучават в университетите в цял свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, но и на съвременността, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско изграждане на приятелство", заяви Заев.

България застъпва тезата, че македонският език е изкуствено създаден по поръчка на Коминтерна от бивша Югославия по времето на режима на Тито.

Зоран Заев  добави, че правителството ще запази приятелския си дух и изрази надежда, че ще се намери решение, при което и двете страни ще излязат като победителки.

Той каза, че е сигурен, че и България ще върви по същия път и ще подкрепя европейските ценности.

"Ние очакваме първата междуправителствена конференция (с ЕС– бел. ред.) до края на годината. Дотогава с приятелска България сме съпредседатели на Берлинския процес и аз вярвам, че през този период ще продължат разговорите както между комисиите, така и между политиците, до намирането на решение", каза Заев.

Според него въпросите за идентичността не подлежат на преговаряне.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?