Загазили ФАР-агенции отказват сами да си орежат парите

Загазили ФАР-агенции отказват сами да си орежат парите

Ръководителите на изпълнителните агенции по ФАР в министерствата на регионалното развитие и на финансите отказват да поемат отговорността сами да посочат кои от проектите със спряно еврофинансиране да бъдат анулирани. Това научи Mediapool от запознати с анализите, които шефовете на ФАР-агенциите с отнети от ЕК акредитации – Савин Ковачев, зам.-министър на регионалното развитие, и Кирил Ананиев, зам.-финансов министър, са внесли преди започващата на 10 февруари одитна мисия на Брюксел именно по казуса със стопирано финансиране за 323 млн. евро по ФАР.

Парите бяха замразени със същото решение, което окончателно отне 220 млн. евро по ФАР. Сред проектите за тези 323 млн. евро има както одобрени от мисията на ЕК в София преди членството на стойност 197 млн. евро, така и контрактувани от агенциите след влизането на страната в ЕС през 2007 г.

В края на декември 2008 г. националният ръководител на еврофондовете Димитър Ивановски, който е и зам.-финансов министър, съобщи, че ще иска от двамата ръководители да представят свой анализ кои са най-проблемните и неспасяеми проекти, за да бъдат предложени за анулиране, за кои може да се обсъди с евроекспертите как да се спасят и кои са задоволително изпълнявани.

В предадените анализи обаче не са посочени проекти, подлежащи на орязване, каквото е било изричното искане на шефа на ГД “Разширяване“ в ЕК Майкъл Лий.

Той искал да види, че двамата ръководители могат да поемат отговорност, но вместо това те се опитали да прехвърлят топката на Ивановски.

Националният ръководител от своя страна е дал на Савин Ковачев и Кирил Ананиев срок за конкретни анализи до 9 февруари – ден преди проверката, която трябва да реши какво финансиране по ФАР ще остави на България.

Потърсен за коментар, Савин Ковачев заяви пред Mediapool, че в представения от него доклад са разгледани 540 проекта по ФАР и той си е свършил работата. Зам.-министърът на регионалното развитие не пожела да каже изпълнил ли е изискването да посочи конкретни проекти като неблагонадеждни и да поиска анулирането им.

Той обеща да коментира това след съвещанието, в което се намирал, по думите му, по време на разговора с Mediapool, след което отлагаше, а накрая и не отговаряше на телефонните повиквания.

От анализите, които ще бъдат представени пред одитната мисия на ЕК следващата седмица, ще зависи какви средства по ФАР ще успее да спаси България, коментира в четвъртък вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. Тя посочи пред журналисти, че на следващия ден националният ръководител Ивановски заедно с Ковачев и Ананиев трябва да направят оценките, които се дават в Брюксел.

Единственото, което Плугчиева твърди, че знае по въпроса е, че от запорираните 323 млн. евро са извадени туининг проектите преди еврочленството и така се е оформила сума от 260 млн. евро за проекти, от които сега трябва да се реши кои и за колко пари ще се отрежат.

Вицепремиерът отново подчерта колко е важно страната ни да покаже пред Европейската комисия, че има воля и може сама да се справя с проблемните проекти, а не да чака от Брюксел орязване на пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа