БСП склонни за повече правомощия на Плугчиева

БСП склонни за повече правомощия на Плугчиева

Социалистите са склонни да се предоставят повече правомощия на вицепремиера по Меглена Плугчиева, каквото предложение, според нея, е лансирано от Европейската комисия във връзка с продължаващите критики за управлението на еврофондовете. Това заявиха пред Mediapool източници от ръководството на БСП. Според тях левицата е склонна да обсъди и централизиран модел на управление на еврофнодовете, който обаче би могъл да се въведе само при изрично съгласие от Брюксел и не в рамките на този управленски мандат, а на следващия.

Във вторник ПГ на Коалиция за България ще изслуша Плугчиева за проблемите с европрограмите. Два дни по-късно ще бъде публикуван междинният доклад на ЕК, който, според предварителна информация, отново ще е критичен.

Миналата седмица Плугчиева бе на разговори в Брюксел, откъдето съобщи, че ЕК е недоволна от блокирането на закона за конфликт на интереси, станало заради настояването на БСП и ДПС той да бъде коригиран месец след като стартира прилагането му. Освен това еврокомисарите са разкритикували честите и политически смени в ръководството на контролираната от ДПС програма САПАРД и е поставен въпросът за професионални критерии при избор на хората, които управляват евросредствата.

Миналия вторник Плугчиева бе изслушана от ДПС, които ясно заявиха, че не са склонни да подкрепят централизация в управлението на европарите, тъй като моделът вече е избран и може да се промени чак през 2013 г., когато приключва сегашната финансова рамка. В момента не е нужно да се правят "безсмислени упражнения", смятат ДПС.

По договореност с Брюксел моделът на работа с евросредства и кандидатстване по различни програми е децентрализиран и е разделен между различни ведомства.

В НДСВ също не са особено въодушевени от централизацията, за която се заговори миналото лято на Политическия съвет на тройната коалиция в Банско, след унищожителния доклад на Брюксел. Тогава бе лансирана идеята за създаване на агенция за еврофондовете, но веднага след това премиерът Сергей Станишев я отрече.

В БСП обаче продължават да твърдят, че централизиране е възможно, като една от стъпките е именно даване на повече правомощия на Меглена Плугчиева, която "не само трябва да носи отговорността за европрограмите, но и за уволненията и назначенията на съответните чиновници", по думите на висш социалист. Това обаче е в ръцете на правителството, което трябва да ѝ гласува такива правомощия.

Миналата седмица и Сметната палата констатира лошата координация при управлението на европарите и обърна внимание, че специално назначеният вицепремиер няма права над администрациите на отделните министерства, които работят по програмите на ЕС.

Темата за еврофондовете, най-вече около безвъзвратно изгубените 220 млн. евро по програма ФАР, както и замразени средства по САПАРД и ИСПА, ще бъде основно дискутирана на предстоящия коалиционен съвет, който се очаква да заседава в края на тази седмица.

На предишната лидерска среща, проведена още преди Нова година, тези въпроси не бяха обсъждани и бяха отложени за началото на 2009 г.

БСП може да предложи на НДСВ да пита КС за изборите "2 в 1"

На предстоящия коалиционен съвет трябва да бъде обсъден и спорът в коалицията по идеята на НДСВ за избори "2 в 1".

БСП и ДПС са против сливане на изборите за национален и европейски парламент, но явно тактиката ще е да бавят топката до последно. Становището на БСП по въпроса трябваше да бъде обявено миналата седмица, но вместо това червените решиха да се допитат до Конституционния съд (КС).

Все още обаче не е ясно дали това въобще ще се случи.

Единият вариант e да се пита КС дали изборите може да се слеят с оглед на вече тълкувателното решение от 2001 г., в което се казва, че президентът трябва да насрочи изборите до два месеца след изтичането на мандата на Народното събрание, каза пред Mediapool член на Изпълнителното бюро на БСП.

Мандатът на този парламент изтича на 25 юни, а изборите за Европейски парламент са насрочени в целия ЕС за 7 юни.

В решението на КС се казва още, че четирите години на НС започват да текат от избора му. Така, според социалистите, ако се приеме сливането на двата вота, може да се получи действие на два парламента едновременно.

В левицата имало и настроения изобщо да не се изпраща никакво питане до КС, като мотивът бил, че тези, които настояват за обединяването на изборите – НДСВ, трябвало да го сторят.

Камелия Касабова, депутат от НДСВ, коментира в понеделник, че ако бъде допуснато питането на БСП до КС, то промените в конституцията ще бъдат блокирани, заради липса на време за приемането на поправките. "Нека бъдем откровени - няма никакво време", обясни тя, цитирана от БТА.

Касабова уточни, че от 6 февруари тече едномесечният срок за размисъл върху внесения законопроект за промяна на конституцията и той може да бъде гледан в НС едва след 1 март. "Ако обаче се внесе питане пред КС, този процес ще се блокира, защото през април трябва да започнат консултациите с политическите сили за насрочване на избори при президента", допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?