Захариева: От София до Белград с влак за два часа до няколко години

При оптимистичен сценарий това може да се случи най-рано около 2030 г.

Захариева: От София до Белград с влак за два часа до няколко години

До няколко години от София до Белград ще се пътува за по-малко от два часа с влак. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на депутатски въпрос, съобщи dnevnik.bg.

По думите ѝ изграждането на скоростната жп линия между двете столици ще стане с финансиране от Европейската комисия, която е заделила допълнителни 190 млн. евро за 11 транспортни проекта.

Според вицепремиера ще се изградят изцяло нови 360 км жп линии. Така по тях ще могат да се движат високоскоростни влакове и пътуването до Белград ще продължава по-малко от 2 часа.

Железопътната линия от София до Калотина е с дължина от 58 км. Модернизацията и реконструкцията ѝ е разделена на три участъка.

Към момента са предвидени средства единствено за първата отсечка София – Волуяк. Прогнозната стойност на трасето от 8 км е 208 млн. лв. Средствата се осигуряват от новия европейски механизъм "Свързана Европа" - 152 млн. лв., което е 73 на сто от цялата сума. Останалата част е от републиканския бюджет. Неотдавна беше избран строителят на обекта - испано-полския консорциум "Комса – Тракция", който спечели търга с цена от 190 млн. лв. без ДДС.

Вторият участък е Волуяк -Драгоман с дължина 35 км. За неговата реализация към момента няма осигурено финансиране. По данни на Министерството на транспорта прогнозната му стойност е 320 млн. лв. За модернизацията на този участък в момента се изготвя проект, който се финансира от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020.

Третият участък е Драгоман - сръбската граница и е с дължина 15 км. За него към момента също няма осигурени средства. Няма изработен дори и идеен проект за реконструкцията. Минималната стойност за рехабилитация на участъка по груби изчисления е около 200 млн. лв.

Плановете на транспортното министерство са за двата жп участъка от Волуяк до сръбската граница да се кандидатства за финансиране през новия програмен период, който започва през 2021 г. Това означава, че най-рано бърза скоростна жп линия между София и Белград може да има около 2030 г.

Преди близо година министрите на транспорта в Сърбия и Хърватия подписаха меморандум, който предвижда двете страни заедно да възстановят жп линията между Белград и Загреб. Тя е дълга 412 км и с реконструкцията ѝ пътуването с влак между двата града ще се намали от сегашните седем и половина часа на малко над три часа. Така, когато двете линии се свържат в Белград, пътуването от София до Загреб с влак ще е около 5 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?