Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Закъсали финансово университети режат разходи, за да получат държавна помощ

Стопанската академия в Свищов и Минно-геоложкият университет вземат 2.65 млн. лева от бюджета

2 коментара
Сн. БГНЕС, архив

Пенсиониране и съкращаване на преподаватели и администрация, намаляване на бонуси и спиране на допълнително заплащане, свиване на разходите за отопление, бензин или командировки. Това са част от мерките, които два държавни университета, които имат финансови проблеми, ще трябва да предприемат, за да получат парична помощ от държавата.

Става въпрос за Стопанската академия в Свищов, която още миналата година обяви, че не може да плаща заплатите на преподавателите и поиска допълнително финансиране от националния бюджет, както и за Минно-геоложкият университет в София.

Плановете на висшите училища за оптимизиране на разходите и увеличаване на приходите бяха приети в сряда от правителството, а заедно с това то гласува и отпускането на допълнителни средства за университетите. Така Стопанската академия ще получи 2 млн. лева, за да "върже" бюджета си. Сумата за Минно-геоложкият университет е 650 000 лева.

Според Закона за висшето образование допълнителните субсидии се дават за финансиране на изпълнението на програми за консолидация и за оптимизация на държавните висши училища. Програмите са разработени от университети, но се приемат от Министерския съвет.

И от двете висши училища ще трябва да бъдат пенсионирани преподавателите и служителите от администрацията, които имат право на пенсия.

Орязване на бонуси

Стопанската академия ще трябва да свие с 20% разходите за труд. Това ще стане с намаляване на бонусите, които преподаватели изпълняват, за да заемат ръководни длъжности. Добавката за придобита научна степен "Доктор" ще бъде орязана със 100 лева и вече ще е 300 лева, а тази за "Доктор на науките" ще е със 150 лева по-малка и ще е 500 лева.

Надбавката за прослужено време ще бъде редуцирана от 1.3 на 1.1 за всяка година прослужено време. Неакадемичният персонал ще бъде съкратен с 30 на сто спрямо 2019 г. Част от хората ще минат на непълен работен ден.

Въвежда се мораториум върху привличане на гост преподаватели за осигуряване на учебния процес. При необходимост от осигуряване на учебния процес с външни преподаватели да се привличат само на хонорар. Няма да се обявяват конкурси за асистенти, доценти и професори за една година.

Средствата за издръжка трябва да бъдат съкратени с 15%. Това ще стане с уплътняване на ползваните бази, преминаване на отопление на газ, както и едносменен режим на обучение. Предвижда се през януари да няма занятия, за да се пести от отопление осветление.

За повишаване на приходите ще се вдигат таксите за обучение, както и броят на студентите на държавна издръжка.

Изчисленията показват, че за тази година недостигът на средства на Стопанската академия е над 2.6 млн. лева, за догодина – 2 млн. лева, а за 2022 г. – 1.38 млн. лева. С прилагането на мерките за съкращаване на разходите и повишаване на приходите се очаква дефицитът тази година да се свие до малко под 2 млн. лева и те да бъдат осигурени от държавата. За следващите години би трябвало финансово състояние на академията да се подобри и бюджетът ѝ да е на плюс.

Съкращения и по-малко разходи за гориво и командировки

Дефицитът на Минно-геоложкия университет за тази година е изчислен на над 1.53 млн. лева. С редуцирането на разходите и увеличаването на приходите с привличането на чуждестранни студенти и предоставяне на допълнителни платени образователни услуги се очаква той да бъде намален на 650 000 лева, а през следващите години да няма такъв и до 2023 г. да са на плюс от 1.3 млн. лева.

Планът за свиване на разходите на университета включва намаляване на броя на преподавателите от 184 на 160, а на администрацията от 187 на 130 души. Това ще стане с пенсиониране на хората, които имат право на това, както и със структурни промени. Ще бъдат намалени с три (от 7 на 4) специалностите, по които се обучават студенти във филиала на университета в Кърджали.

Броят на катедрите в университета ще бъде оптимизиран, ще бъде преструктуриран съществуващият Департамент "Чужди езици и спорт", който ще се интегрира в един от факултетите и няма да съществува като самостоятелно звено. Учебните планове ще бъдат променени така, че и общообразователните и специалните предмети да се преподават в потоци.

Свиването на разходите ще засегне командировките, парите за ток и парно, както и за горива на служебните автомобили.

Приходите трябва да се увеличат с привличането на повече чуждестранни студенти и предоставяне на образователни услуги и проектна дейност.

Ректорите на двата университета са длъжни да изпълнят всички мерки, заложени в плановете им за оптимизиране. Те ще трябва да представят отчет за какво са похарчени парите от държавния бюджет, както и да дават всяка година информация за свършеното по програмите за оптимизация и преструктуриране.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Мюнхен
    #2

    Не са само тези ВУЗ-ове. След десет години и по-малко няма да има кой да преподава в университетите. доста преподаватели напуснаха страната поради ниско заплащане и липса на признание, други се пенсионираха, трети напуснаха и поеха по друг път- някои станаха кръчмари, гумаджии, дребен бизнес, държавни служители и т.н.

  2. ЕС
    #1

    В Минно-геоложкия т.н. "университет" има 184 преподаватели и 187 души администрация! А в Свищовската "Академия" дават добавки 400 лв. за "Доктор" и 650 лв. за "Доктор на науките"! За тези, които не знаят, това са пари отделно от заплатите. Те за да се издържат трябва да са имали петролни кладенци. Само спада в цената на петрола, може да обясни "извънредната" държавна помощ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.