Законопроект за въвеждане на единен имотен данък е внесен в гръцкия парламент

Законопроект за въвеждане на единен имотен данък бе внесен в гръцкия парламент, съобщи гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БТА. Планира се от 2014 г. Гърция да престане да събира имотния данък със сметките за електричество на гърците, посочва Ройтерс.

Новият единен имотен данък ще се събира директно от данъчните власти през 2014 г. Финансовото министерство, което внесе в парламента новия законопроект, посочи, че с приемането му се цели да бъдат защитени гърците с евтини имоти. Новият единен имотен данък предвижда собствениците на недвижимости да плащат от 2 до 13 евро на квадратен метър за своите имоти.

Инспекторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ, които тази седмица пристигнаха в Атина, са одобрили проектозакона, посочи представител на финансовото министерство, цитиран от Ройтерс.

Спорният имотен данък, обвързан със сметките за ток, бе въведен през 2011 г., за да помогне на Гърция да увеличи приходите си, докато се бори с дълбоката рецесия. От този данък и още един данък за недвижимо имущество в хазната влизаха годишно по 2,9 милиарда евро. Атина в момента очаква с новия единен имотен данък в хазната да влизат по 2,65 милиарда евро.

Много гърци протестираха срещу имотния данък, откакто бе въведен, тъй като според тях той товари бедните. Данъкът отново дойде на дневен ред по-рано този месец, след като най-малко трима души загинаха при инциденти, при които опитваха да се стоплят, използвайки въглища, печки с дърва или свещи, тъй като токът им е бил спрян, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?