Зам.-просветен министър в оставка заради гаф с деца от малцинствата

Зам.-просветен министър в оставка заради гаф с деца от малцинствата

Зам-министърът на образованието Милка Коджабашиева ще бъде освободена от поста ѝ, съобщиха от Министерския съвет в петък, след като по-рано през деня просветният министър Сергей Игнатов съобщи в парламента, че е поискал оставката ѝ заради гаф с изпратено от нея писмо до регионалните инспекторати по образованието (РИО). В него тя е препоръчала на класните ръководители да определят етническата принадлежност на децата от малцинствата по своя преценка, без да се допитват до родителите им. Това нарушава конституционното право на самоопределяне.

Игнатов обясни, че в министерството се поддържа база данни за децата от етническите малцинства заради правото да се изучава майчин език. На 12 август Коджабашиева е разписала и изпратила писмо за обновяването на тези бази данни и крайният срок за изпълнението на изискването е 17 септември. В писмото се препоръчвало събирането на тази информация да става по усмотрението на класния ръководител, който отчита езика, бита и къде живее детето.

“Специално е указано обаче да не се изискват сведения от учениците и техните родители, което нарушава конституционното правото на самоопределяне“, каза Игнатов.

В чл. 37 от Конституцията се казва, че “свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи“. В чл. 54 пък се посочва, че “всеки има право да се ползва от националните и общочовешките културни ценности, както и да развива своята култура в съответствие с етническата си принадлежност, което се признава и гарантира от закона“.

Игнатов съобщи, че Милка Коджабашиева ще остане на работа в министерството, защото е много добър специалист, но заради политическата грешка не може да остане зам.-министър.

Преди да стане зам.-министър, още в екипа на Йорданка Фандъкова, Коджабашиева беше шеф на дирекция “Координация и контрол на средното образование”. Все още не е ясно кой ще заеме мястото ѝ, нито какъв пост ще заеме тя. Възможно е зам.-министерското място да бъде поето от съветника на министър Игнатов по въпросите на средното образование Асен Александров.

Коджабашиева вече имаше една забележка заради изтичането на информация преди матурата по литература тази година. Тогава обаче министърът счете, че тя няма персонална вина.

По-рано в парламента въпросът бе повдигнат от зам.-председателя на ДПС Лютви Местан, който визира писмо, получено в инспектората в Благоевград. Той поиска министърът на образованието Сергей Игнатов да освободи началника на инспектората, ако става дума за самоинициатива, а ако заповедта е на самия министър, ДПС щяло да поиска и неговата оставка.

Това е втора заместничка на Игнатов, която се разделя с поста си. Отговарящата за усвояването на европейските средства в МОМН Светлана Ломева бе изненадващо сменена от Петя Евтимова. Като официална причина бе оповестено желанието да се оптимизира усвояването на евросредствата, а бързо предприетата смяна изненада и самата Ломева.

Споделяне

Още по темата

Още от България