Заплахи и безхаберие в брачното отделение на софийския съд

Заплахи и безхаберие в брачното отделение на софийския съд

Проверка на съдебния инспекторат разкри тлеещ с години скандал в брачното отделение на Софийския градски съд. В сряда Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу председателя на 7-ми състав в отделението съдия Божана Желязкова за неспазване на сроковете по произнасяне и движението на поверените ѝ съдебните дела.

От своя страна председателят на градския съд Светлин Михайлов се оказа заинтересувано лице по казуса и декларирал отказа си да се произнесе по провиненията на магистрата. Причината е, че Желязкова е пуснала няколко жалби срещу него за отправени в лично качество заплахи за физическа саморазправа.

Инспекторатът се е самосезирал за проверка на съдийката след пускане на жалба от съпругата на простреляния бизнесмен и президентски съветник Манол Велев – Весела Лечева. Шефът на Държавната агенция за младежта и спорта е сезирала проверяващите за неоснователно забавено разглеждане на нейното искане да получи попечителство върху делата съпруга ѝ.

Лечева е подала молба на 12 май 2008 година в брачното отделение на СГС. Според инспектората делото е бавено неоснователно, а първото заседание по казуса е свикано пет месеца по-късно. Освен това жалбоподателката се оказва нередовно призовавана.

Проверката на съдия Желязкова разкрила, че тя не спазва сроковете за разглеждане на някои поверените ѝ дела. Открити са образувани през 2007 г. дела, които са насрочени за първо разглеждане през 2009 година. Установено е и различно прилагане на закона по сходни въпроси. Съдия Желязкова се е занимавала предимно с искания за запрещения.

Инспекторатът към ВСС предлага съдебният съвет да накаже магистрата с намаление на заплата с до 25 процента за срок до 2 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България