Започва актуализиране на картата с пясъчните дюни

Започва актуализиране на картата с пясъчните дюни

Специализираната карта с пясъчните дюни у нас ще бъде актуализирана, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова във вторник пред журналисти след участието си в международен семинар в София "По Западния път на коприната".

Тя и регионалният министър Николай Нанков са изпратили преди две седмици искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър да обнови въпросната карта на дюните.

Защитените територии са били заснети в периода 2011-2012 година, но все още една част от специализираната карта не е влязла в сила предвид обжалванията, допълни Ангелкова. По думите ѝ поради природните процеси вече има промени. Голямото наводнение от 2013 - 2014 година по Южното Черноморие например е разрушило голяма част от дюните, в същото време по плажовете започват да се образуват нови дюни в резултат на различни природни процеси.

Новата карта се очаква да е готова за следващия летен сезон.

Коментарът на Ангелкова идва ден след като концесионерът на южния плаж в Несебър съобщи, че е сложил видео камери, които да следят дали посетителите на плажа нарушават забраната от поставени табели за разполагане на плажни принадлежности на намиращите се там дюни.

Както поставянето на палатки, така и на хавлии, и изобщо човешка намеса върху дюните ги нарушава, заяви тя по повод забранителните табели. По думите ѝ концесионерът на този плаж е един от малкото, спазващи изискването за указателни табели за наличието на дюни и нуждата от опазването им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес