Започват клинични изпитания на разработено в Австрия лекарство срещу Covid-19

Започват клинични изпитания на разработено в Австрия лекарство срещу Covid-19

200 тежкоболни от Covid-19 пациенти от Австрия, Германия и Дания са включени в започващото клинично изпитание на разработено от австрийската биотехнологична компания "Апейрон байолоджикс" лекарство, съобщават австрийски медии, цитирани в петък от БТА.

Разработката на веществото АПНО1 е била предназначена за лечение на остропротичащи увреждания на белия дроб. Тъй като тези състояния се наблюдават и при болни от Covid-19 и могат да завършат със смърт на пациента, веществото се изпробва и на хора, заразени с коронавирус САРС-Ков-2 и впоследствие са получили тежки усложнения, пише компанията в съобщение за медиите.

Проектът е предвиждал веществото да се приложи на 24 пациента от Китай още през февруари. Но поради забавяне от страна на китайските власти клиничното изпитание не е започнало досега, заявява в интервю генетикът Йозеф Пенингер, основател на биотехнологичната фирма "Апейрон".

В Германия, Дания и Австрия клиничните изпитания стартират без бюрократични спънки. На първите тежкоболни пациенти ще бъдат включвани за 30 минути системи два пъти дневно в продължение на една седмица. От Австрия в теста участват клиники от Виена, Залцбург и Инсбрук.

Веществото АПНО1 ще трябва "да заблуди" коронавируса. То наподобява човешкия ензим, който вирусът използва, за да проникне в клетката.

"Ние отваряме врата, която изглежда точно както изглежда вратата, ползвана от вируса, за да проникне в къщата ни. Така вирусът ще е изправен пред хиляда врати, но само една е вярната", обяснява Пенингер. Чрез тази заблуждаваща маневра вирусът ще се свърже с веществото АПНО1, вместо с повърхността на клетка.Така няма да може да я зарази, а ще се изхвърля от огранизма заедно с медикамента.

Същевременно субстанцията ще предпазва от възпаления в белия дроб и от възможен отказ на органа да действа. "Разбира се сега трябва да направим много прецизни наблюдения в клиничните изпитания, които да покажат дали препаратът действа така и на пациенти, заразени с вируса", пояснява Пенингер.

Студията ще отдели особено внимание на това дали прилаганите венозно системи ще подобрят състоянието на пациентите, както и дали ще предотварят влошаване на състоянието им и отказ на вътрешните органи да действат, продължава генетикът. "Освен това ще наблюдаваме органичните процеси, поведението на вируса и развитието на възпалителните параметри", казва той.

Контролът на всеки пациент ще продължи 29 дни след края на прилагане на препарата. По мнението на Пенингер анализът на резултатите ще е готов до началото на лятото. Ако всичко върви по план и АПНО1 действа както се предполага, следващата стъпка ще бъде лекарството да бъде разрешено за приложение в световен мащаб.

Пенингер, който е започнал да изучава АПНО1 преди 15 години, е уверен в успеха. "Едновременно с изследванията започнахме и производството на препарата", казва той, но подчертава, че не съществуват чудодейни лекарства.

Изследванията се финансират с обществени средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус