Започват стрес-тестовете на банките

До средата на август трябва да стане ясно има ли проблемни финансови институцииа ясни резултатите

Започват стрес-тестовете на банките

От 15 февруари до 29 юли 2016 ще се проведе оценката на качеството на активите на банките в Българи Анализ на данните ще бъде извършен до 13 август, когато се очаква да бъдат публикувани резултатите от стрес тестовете, предвижда изготвеният от Българската народна банка график.

Проверките ще бъдат направени от избрани от всяка банка доставчици на услуги. "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC) ще инспектира Банка ДСК, която завърши 2015 г. с най-голяма печалба, "Обединена българска банка", Райфайзенбанк", "Сосиете Женерал Банк" и ТВ "Виктория. "Ърнс и Янг" поемат проверката на "УниКредит Булбанк", "Юробанк" иш Токуда Банк". Компанията "Мазарс" ще извърши стрес тестовете в "Първа инвестиционна банка", "Инвестбанк" и Българо-американска кредитна банка. "Гранд Торнтон" ще проследи състоянието на "Пиреос" ,СИБанк", "ПроКредит банк", Общинска банка" и Тексим банк". "Клейтън Евро Риск" ще провери "Алианц Банк", а заедно с "Евроконсултантс" ще бъде инспектирана "Централна кооперативна банка". "Евроконсултантс" самостоятелно ще подложи на оценка активите на "Ти Би Ай Банк". Дружеството "РСМ България" ще провери "Интернешънъл Асет Банк". Държавната Българска банка за развитие ще бъде проверена от "БДО България", а Търговска банка Д ще бъде подложена на изпитанията от "Бейкър Тили"

Сега те трябва да прегледат качеството на активите на банките съобразно бизнес моделите на местния пазар и преобладаващите на него рискови фактори и да отчетат резултатите.

Според обявените от БНБ данни към края на декември печалбата в банковата система е 898 млн. лева. Необслужваните кредити са за малко над 11 млн. лева.

В бюджета за тази година е предвиден капиталов буфер от 2.5 млрд. лева за евентуални проблеми след оценяването на здравината на банките. Очакванията са обаче, че до използването на тези средства за подпомагане на банките надали ще се стигне.

Отделно като резултат на поуките от фалита на КТБ, през миналата година бе създаден Фонд за преструктуриране на банките, в който всяка финансова институция е длъжна да прави 2 процента отчисление от размера на гарантираните депозити, направени при тях. Предвидена е и възможност за събиране на извънредни вноски при необходимост. Парите ще се управляват от Фонда за гарантиране на влоговете в България и ще се ползват само след решение на Централната банка.

Оценка на качеството на активите ще се проведе и при застрахователните и пенсионните компании. За тях обаче е отговорна Комисията за финансов надзор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?