Заради 39 плажа се променя Законът за концесиите

Пясъчните ивици ще се дават на частници по специален ред

Заради 39 плажа се променя Законът за концесиите

Законът за концесиите се променя заради 39 плажа, чиито договори за частно управление са изтекли или изтичат. Те ще бъдат отдавани по нов "специален" ред по Закона за Черноморското крайбрежие. Това реши парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление, която одобри на първо четене поправките в закона.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет. Това е втори опит на министъра на туризма Николина Ангелкова да си върне контрола върху отдаването на плажовете на концесия.

Идеята към плажовете да се прилага общият режим по Закона за концесиите, а не да има специален, беше прокарана от вече бившия вицепремиер Валери Симеонов заради "дебеловрати момчета", на които по непрозрачен начин се раздават плажове.

След оставката му Ангелкова се опитва да върне старото положение. При предишния опит срещу това възразиха БСП и "Обединени патриоти". На гласуването в комисията във вторник законопроектът беше подкрепен от всички депутати, с изключение на тримата от БСП, които се въздържаха.

Мотивът за промените е, че влезлият в сила Закона за концесиите от 1 януари 2019 г. затруднява процедурата и създава риск голяма част от морските ивици да останат неохраняеми, посочи Ангелкова, която защити правителственият законопроект. Причината е, че процедурата е тромава и създава много административни пречки пред бизнеса. С промените в закона това ще става много по-бързо, каза Ангелкова.

"Безспорно стопанисването и управлението на морските плажове е много отговорна дейност... Но не мисля, че отдаването на концесия на плажовете трябва да се приравнява към обектите от националната сигурност, каквито са например пристанищата и летищата", каза Александър Ненков, депутат от ГЕРБ.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес