Заради “Газпром“ може да се променят условията за продажба на гръцката ДЕПА

Приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА е затруднена заради недоволство на кандидат-купувачите от предвидената висока гаранция, която трябва да се внесе заедно с обвързващите оферти, пише в петък местното издание "Имерисия". Според неговата публикация се очаква Агенцията за приватизация (ТАИПЕД) да предложи компромисна формула, тъй като размерът на гаранцията не удовлетворява инвеститорите и по-конкретно руснаците.

 

При двете си скорошни посещения в Атина президентът на руския енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер поиска да отпадне условието в конкурса, според което гръцката държава задържа платената от кандидат-купувача гаранция, в случай че сделката се

провали заради трети субект.

 

"Газпром", която участва в приватизацията на гръцката газова компания, се притеснява, че Европейската комисия ще блокира сделката и компанията ще загуби гаранцията, уточнява "Имерисия". Брюксел не крие неодобрението си към възможността гръцката ДЕПА да премине под руски контрол, допълва изданието.

 

Юристите на ТАИПЕД смятат обаче, че въпросното условие в конкурса не може да отпадне и предлагат намаляване на гаранцията, която е 20 на сто от предлаганата от инвеститорите

сума за покупката на ДЕПА.

 

В интервю за Блумбърг през март директорът на агенцията по приватизация Янис Емирис заяви, че от продажбата на ДЕПА, газоразпределителното дружество ДЕСФА и компанията за спортни залагания ОПАП се очакват приходи в размер на 2.3 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес