Заради леда по Дунав корабоплаването е ограничено

Студът взе още една жертва и забави изплащането на пенсии

Заради замръзването на река Дунав властите препоръчват ограничаване на корабоплаването. Ледоходът по реката на места в българския участък е над 50 процента. Областният управител на Русе Стефко Бурджиев коментира, че това е сериозно количество лед, като плавателните средства трябва да бъдат прибрани в зимовници, в лимани или в естествени укрития, за да бъдат избегнати щети.

Ако ледоходът се увеличи, корабоплаването по реката ще бъде забранено. Статистиката на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав показва, че за 117 години реката е замръзвала напълно 28 пъти, а за последно ледоход е имало през 2014 година. Обстановката е тежка по целия Дунав, не само в България. В Румъния има участъци, където ледът достига до 100 процента.

Край Русе корабите могат да акостират в пристанище "Изток", което е с възможност да побере между 11 и 14 плавателни съда, както и край външната част на стената на пристанище "Запад". Пристанище "Изток" разполага и с кораб, който може да разбива леда при необходимост.

Корабособствениците, които имат шлепове и баржи на стоянки, трябва да осигурят непрекъснато наблюдение.

Заради ниското ниво на реката украинска самоходка е заседнала в района на остров Батин. Тя е извън плавателния път и не пречи на корабоплаването. Край Попина има струпване на 14 самоходни кораба и секции.

Бурджиев каза още, че се препоръчва на управителя на ВиК-Русе откритите пречиствателни съоръжения да бъдат защитени от замръзване, а "Напоителни системи" да наблюдават непрекъснато дигите по реката.

Жертва на студа в Кърджали

Същевременно студът взе още една жертва. 65-годишен мъж почина от измръзване в центъра на Кърджали в нощта срещу понеделник.

От години мъжът е бил без дом и е живеел на улицата. В деня преди инцидента му е предложено да бъде настанен в лечебно заведение, но той е отказал.

Забавено изплащане на пенсии

Заради усложнената метеорологична обстановка в страната закъснява изплащането на пенсии в региона на Свищов и Павликени, в няколко врачански, пловдивски и разградски села. Нарушен ще бъде графикът и в някой райони около Бургас и Ямбол. В понеделник няма да се изплащат пенсии и в общините Две могили, Бяла, Бобовдол и Таваличево.

От "Български пощи" имат готовност да възстановят плащането на пенсии в областите Добрич, Шумен и Силистра при първа възможност.

Нормално протича процесът по изплащане на пенсиите за месец януари във всички областни градове на територията на областите София, Благоевград, Габрово, Варна, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Сливен, Смолян, Стара Загора , Търговище и Хасково.

Пътната блокада остава в 4 области

Блокадата по пътищата в Североизточна България постепенно пада, но все още четири области - Силистра, Разград, Добрич и Шумен, остават заложници на тежкото време.

Все още 15 села от община Генерал Тошево са изолирани и без проходими пътища.

10 населени места в област Силистра са без ток, а в Шумен – едно.

От "Енерго-Про" съобщиха, че основният проблем е, че до тези села е затруднен достъпът.

Заради навявания са затворени основни планински проходи. Отворена и в двете посоки е магистрала ”Тракия” между Карнобат и Бургас, но остават ограниченията на скоростта - до 60 км/ч в посока София и до 80 км/ч в посока Бургас.

От КАТ призовават всички шофьори да са много внимателни.

Опасно студено остава времето в Източна България

Оранжев код е обявен за утре в Източна България заради очаквани нови снеговалежи, съчетани със силен вятър.

В западната част от страната остава в сила жълтият код за студено време.

Замръзнали въглища затрудняват работата на ТЕЦ “Бобов дол“

Заради замръзнали въглища, има проблем с работата на ТЕЦ "Бобов дол". “За да няма проблеми с горивото за Пернишката топлофикация, какъвто бе случаят със замръзнали въглища през почивните дни, сега те се доставят директно от мината, а не се разчита на тези, които са на склад“, съобщи Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества, цитиран от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?