Зарков срещу Нинова: Заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена

"Трябваше да заявим подкрепа за кандидатурата на президента Румен Радев", смята Зарков

Зарков срещу Нинова: Заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена

Крум Зарков от БСП влезе в задочен спор с лидера на партията Корнелия Нинова по отношение на бъдещата подкрепа на БСП за съставяне на правителство от "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

"Заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена... Трябва да запазим достойнство, като заявим политическите темели, които за нас са важни... Всички сега бягат от отговорността кой ще е виновен за най-вероятните бързи предсрочни избори. Отговорността се носи пропорционално на изборния резултат", коментира в неделя Крум Зарков, който член на Изпълнителното бюро на БСП в оставка.

И в събота лидерът на БСП Корнелия Нинова, която отказа да подаде оставка за изборния резултат, който нареди БСП за трета политическа партия, заяви, че БСП би подкрепила правителство на Трифонов.

"Ако Слави Трифонов предложи кабинет, ние може да го подкрепим", декларира лидерът на БСП.

Скандалът между Нинова и Зарков тръгна от обявяването на изборните резултати. Михаил Миков преди дни издаде пред "Нова нюз", че именно Крум Зарков и Янаки Стоилов са поискали оставката на Нинова заради по-слабите изборни резултати на столетницата.

Крум Зарков добави пред БНР, че "тъй като политиците непрекъснато намират начин да се измъкват, да се снишават, да бягат от отговорност, заради това сме в такава ситуация и колкото и анализаторите да се опитват да редят ребуси, тя е политически невъзможна".

Зарков очерта три причини за резултатите от изборите за БСП.

"Основната политическа причина е в амбивалентното поведение към кандидатурата на президента Румен Радев. Трябваше да заявим еднозначно подкрепата си към него... Прекият избор на лидер на БСП е важна реформа, която извършихме. Но ние не станахме свидетели на консолидация, а на продължаващо разделение. Партията ни има необходимост от консолидация... БСП няма толкова нужда от лидер, колкото отново да заприлича на общност. Това важи и за България. Трябва ни ръководител, който да освободи потенциала на хората", смята Зарков.

По думите на Крум Зарков "оставката на Корнелия Нинова е персонална отговорност, но тя трябва да признае, че лидерският въпрос е отворен":

Прогнозата на Зарков е за предсрочни парламентарни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?