Засега без обвинения, но разследвани за престъпление срещу правосъдието

Засега без обвинения, но разследвани за престъпление срещу правосъдието

Главните герои в скандала “Овчаров Александров”, разлюлял изпълнителната и съдебната власт, очаквано не се сдобиха с обвинения, след прокурорската проверка по него. Резултатите от действията на държавното обвинение,  оповестени в четвъртък от главния прокурор Борис Велчев и наблюдаващият аферата Иванка Трифонова, обаче показват, че министърът на икономиката и енергетиката и следовател №1 ще продължат да бъдат разследвани за престъпление срещу правосъдието, свързани с делото за източването на “Топлофикация” – София. Освен това срещу замесения в скандала бивш зам.-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски е образувано досъдебно производство за злоупотреба със служебно положение.

Материали по извършената проверка  на скандала, касаещи действията на Овчаров и Александров, се отделят и ще се приобщят към досъдебното производство, което вече се води срещу доскорошната следователка Татяна Шарланджиева и уволнената заместничка на Овчаров - Корнелия Нинова.

Прокурорските действия установяват, че няколко пъти двамата са обсъждали факти и данни по делото “Топлофикация”, което е “строго секретно”. Ще  се разследва дали  Овчаров е опънал политически “чадър” над Красимир Георгиев, съсобственик на консултантската фирма “Фронтиер”, по делото за злоупотребите в софийското топлофикационно дружество и дали Александров е разпространявал следствена тайна по случая.            

Наскоро от свидетел по делото за “Топлофикация” Красимир Георгиев, когото прокуратурата очаква да благоволи да се прибера в България, се превърна в обвиняем за пране на пари.  

Проверката не е намерила данни Румен Овчаров да е заплашвал чрез посредници Ангел Александров с убийство. Има обаче данни, че шефът на следствието е лобирал чрез посредници за определени фирми в областта на хазарта, но проверката не е установила това да е правено с цел лични облаги, обясниха обвинителите. Не са събрани сведения, които да докажат облагодетелстване от страна на Александров от държавния резерв и “Булгартабак” 

Уволненият Делян Пеевски ще бъде разследван за злоупотреба със служебно положение с цел набавяне на лични облаги. Пеевски, който е от квотата на ДПС, бе отстранен след публичните твърдения на директора на “Булгартабак холдинг”  Христо Лачев, че зам.-министърът лобирал за назначения на ДПС кадри в компанията. Тези разговори се водили в кабинета на Александров, смятан за протеже на ДПС.  

Лачев също така твърди, че шефът на следствието му искал по 150 000 лв. месечно. Александров отхвърля тези твърдения.

Прокуратурата има очевидец за това как Пеевски е искал от Лачев да уреди определени фирми със спечелването на търгове за строителство и реклама. Трябва да се изясни дали доскорошният заместник на министър Емел Етем е правил това с цел лична изгода или и в полза на Ангел Александров.

Относно бизнесмените Николай Гигов и Николай Вълканов, чиито имена изплуваха в скандала покрай подслушани телефонни разговори на замесените,  от прокуратурата не дават позивни за някакви конкретни действия. Оръжейният търговец и футболен бос Гигов и бившият вицепрезидент на “Мултигруп” Вълканов, който чрез различни фирми спонсорира парламентарната предизборна кампания на ДПС, се споменават само като свидетели в прокурорската проверка.     

Главният прокурор не за пръв път отказа да се ангажира с конкретен отговор трябва ли Александоров да бъде освободен от поста си заради “уронване престижа на съдебната власт”. 

ЕК: Нова маневра на българските власти

Становището на прокуратурата по скандала се оценява от представители на Европейската комисия (ЕК) в Брюксел като нова маневра на българските власти в навечерието на публикуването на доклада за напредъка на страната в борбата с корупцията и престъпността. "Това е поредното разследване, което няма да доведе до нищо," заяви за Kafene.net представител на ЕК.

В мегаскандала, избухнал преди месец, са замесени основно лица, фирми и интереси, свързани с БСП и ДПС. Премиерът Сергей Станишев, който е и лидер на БСП, се опита предизборно да ограничи пораженията, като уволни двама зам.-министри и накара министъра на икономиката да излезе в отпуск. Шефът на следствието Ангел Александров направи същото, вероятно под давление на Ахмед Доган, смятан за негов политически покровител.

Съдбата и на двамата зависеше от изхода на прокурорската проверката, която към днешна дата, обаче, не помага особено, тъй като не дава категоричен отговор за евентуални закононарушения, извършени от Александров и Овчаров.

Съдебната власт да не се натоварва с политически решения

Председателят на правната комисия в парламента Янаки Стоилов каза по този повод, не е добър подходът въпроси, които трябва да се решават от политическата и изпълнителната власт, да се трансформират в юридически и криминални казуси. “Не трябва да очакваме, че съдебната власт може да е основен арбитър между институциите, включително между политическите партии в решаване на техните собствени въпроси и въпросите на управлението”, каза той.

“Такива очаквания са прекомерни по отношение на съдебната власт и я поставят в една не особено подходяща роля. Тя трябва да проявява последователност, законосъобразност в своите действия и обективност при изясняване на всички факти”, каза Стоилов.

Според него са твърде големи очакванията съдебната власт да подскаже какви да бъдат решенията на политическите институции.

На въпрос на Mediapool дали Станишев трябва да приеме оставката на Румен Овчаров, Янаки Стоилов, който е член на лявото крило в БСП, отговори, че е необходима промяна в политиката както на ръководството на БСП, така и на правителството. Без всяко едно от тези действия промените няма да са убедителни и с траен обществен ефект, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България