Защитната дига на Видин може да се пропука при ниво над 10 метра

Защитната дига на Видин може да се пропука при ниво над 10 метра

Усложнява се обстановката по Дунав, съобщиха в сряда  от Гражданска защита. Заради скъсаната преди ден дига край село Нова Черна са наводнени част от промишлената зона на Тутракан и водата продължава да навлиза все по-навътре в града. Заплашена от заливане е и местната болница. Укрепването на защитната стена край Нова Черна продължава, съобщиха от Гражданска защита – Силистра. След обяд се очаква да пристигне военно-инженерен екип, който да помогне за отводняването на залетите сгради.

Екип от експерти на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) направи оценка на състоянието на дунавските диги край Видин. Според оценката на специалистите, 37-те километра земно-насипни съоръжения ще издържат покачване на нивото на реката до 10 метра и 33 сантиметра. В сряда сутринта при Видин беше отчетен воден стълб от 973 см.

Ако водата се покачи над 10 метра, ще се появят проблеми при бетонната дига в централната част на града, а не при земно-насипните съоръжения, казаха експертите. Бетонната стена защитава Речната гара и крайдунавския парк, които се намират в непосредствена близост до центъра на Видин. Според специалистите, трябва спешно да се вземат мерки, за да се укрепят проблемните участъци по централната защитна стена на Видин.

Във вторник, докато парламентът дебатираше вота на недоверие към правителството за несправяне с предишните наводнения, президентът Георги Първанов започна обиколка на крайдунавските общини. В сряда той посети и залетия от няколко дни пристанищен комплекс в Силистра, както и крайбрежния квартал, в който няколко блока са пострадали от водата.

Ремонт на Закона за управление при кризи поиска президентът Георги Първанов в сряда, при обиколката си на залетите места край Силистра. Според държавния глава, действащата нормативна уредба е доказала, че е неефективна и все още не е постигната достатъчна координация между отделните звена.

От дунавския бряг той препоръча на депутатите да се концентрират върху тези проблеми, вместо да се упражняват в безплодни дебати.

Пред БНР Георги Първанов отговори така на обвинението, че е “избягал” от  вота на недоверие към правителството, при настояване от страна на дясната опозиция и той да присъства в залата, като отговорен за настоящия кабинет.

“Аз умишлено съм тук, ако някой си мисли, че съм го направил по някакви други причини се лъже. Аз съм тук, защото реален проблем има, ако някой не разбира, че проблем има, той просто не вижда какво става в държавата”, каза Първанов.

Общо 460 военнослужещи работят на различни места в българския участък на реката, съобщиха от Министерство на отбраната. 

Споделяне

Още по темата

Още от България