Икономистът Нуриел Рубини не одобри прекалената фискална строгост на България

Защо не финансирате със заеми в публичния сектор икономическия ръст?

Нуриел Рубини. Сн. БГНЕС

България има стабилна макрорамка, но това е само едно от условията за икономически ръст и не е достатъчно, каза известният американски икономист Нуриел Рубини на лекция в София, цитиран от в. "Капитал". Гостуването на икономиста е по покана на пенсионния фонд "Доверие" и бе осъществена със съдействието на в. "Капитал" и агенция Bloomberg. Темата на лекцията бе какви са шансовете за развитие на една малка икономика в днешната ситуация.

Според Рубини България има възможност да финансира със заеми в публичния сектор своя икономически ръст, ако инвестира в продуктивни сфери, които да възвръщат стойност като образование, здравеопазване и човешки ресурси.

Страната е поддържала прекалена фискална строгост, смята Рубини, който посочи, че бюджетният дефицит, който клони към нула в реални стойности, и равнището на външния дълг, което е около 14% от БВП, са много под границите на Маастрихтските критерии съответно от 3% и 60%.

"Трябва да помислите как да инвестирате в бъдещето си. Частният сектор е водещ в ръста на икономиката, но публичният сектор трябва да предостави тези услуги и ресурси, които да увеличат производителността на частния", каза Рубини.

"Понякога тези инвестиции изискват фискални ресурси. Трябва да сте внимателни с използването им, но има роля за допълнителни инвестиции, които увеличават продуктивността на частния сектор. И доколкото това са продуктивни инвестиции, а не харчене, то те може да бъдат финансирани чрез заеми, защото са инвестиции в бъдещето", обясни икономистът.

Той сравни социалните бунтове в България с тези в други части на Европа, като ги нарече "умора от фискалната строгост". "В даден момент трябва да предоставиш на хората светлина в тунела, за да знаят защо затягат коланите си", припомни Рубини.

"Ако няма ръст, политическата устойчивост на макрорамката ще попадне под въпрос и точно това виждаме днес в България".

Не е изненада, че Рубини е скептичен за близкото бъдеще на еврозоната, коментира "Капитал". "Доктор Дуум", както го наричат заради мрачните му прогнози, смята, че периферията ще остане в рецесия тази година, а най-големият проблем пред ЕС е фактът, че няма нито един истински план за връщане към ръст.

Еврото е твърде силна валута за страните от периферията на еврозоната, а това, че те избраха първо да приложат мерки за фискална строгост, преди да потърсят стимули за ръст, ще продължава да им пречи. Рубини посочи като обратния пример САЩ, където фискалният стимул дойде, преди да започнат ограниченията, които тепърва трябва да се случат.

Пред "Капитал" преди лекцията си Рубини все казва, че България би трябвало да влезе в еврозоната, ако така или иначе е приела ограниченията на валутния борд.

"Повечето валутни бордове не оцеляват, ако погледнете историята. Не мисля, че в момента вашият е в риск. Валутният борд ограничава възможността за фискални и монетарни политики, но ако така или иначе сте приели тези условия и сте платили цената, то отидете още една стъпка напред и станете част от съюза, към който сте прикачили валутата си", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес