Засилен е граничният контрол заради шапа в Турция

Заради открития шап в европейската част на Турция, във вторник министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил издаде заповед за засилване на граничния контрол и забрани  пазарите за двукопитни животни в 20-километровата зона край Турция, съобщиха от ведомството. Изключение се допуска за животните, предназначените за клане, на които ще се извършва клиничен преглед.

Граничните ветеринарни инспектори, съвместно с  органите на Национална дирекция “Гранична полиция”, трябва да извършват щателни проверки за внос на животински продукти от Турция като намерените такива стоки ще се конфискуват и унищожават.

Директорите на Регионалните ветеринарномедицински служби (РВМС) в Бургас, Хасково и Ямбол ще въведат ежедневни дежурства за проследяване на епизоотичната обстановка и извършените прегледи на животни. Нарежда  се на органите на МВР да засилят контрола върху превозните средства, превозващи животни, продукти и суровини от животински произход. При всяко констатирано нарушение те са задължени да уведомят съответната РВМС за предприемане на своевременни мерки.

Собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат възприемчиви към шап животни, трябва да въведат мерките за биосигурност. Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще сформира екипи за спешна диагностика на заболяването, като при всяко съмнение за заболяване на животни стопаните са задължени да съобщят на кмета на населеното място и обслужващия ветеринарен лекар.

Споделяне

Още от Бизнес