Застрояването на Камчийските пясъци спряно за година

Застрояването на Камчийските пясъци спряно за година

Със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, обнародвана в края на август, се забранява за една година жилищното, курортното и вилното строителство в защитена зона Камчия. С тази заповед фактически е спрян проектът на четири фирми, свързани с Райфайзенбанк, за изграждането на огромен туристически комплекс на територията на бившата защитена местност "Камчийски пясъци", съобщават от коалиция "За да остане природа в България".

През 2008 г. кабинетът Станишев изключи от горския фонд над 2708 дка в района на Камчия, които бяха придобити чрез заменки от "Бета форест" и "Мирта инженеринг". На мястото трябваше да се издигне "Иновативен комплекс за смесено жилищно обитаване и обслужващи дейности "Камчия парк". И двете фирми са притежание на австрийска компания "МЕТ Бетайлигунгсфервалтунгс ГмбХ", която е собственик и на известната сред природозащитниците фирма "Рийс интернешънъл". През 2006 г. по искане на "Рийс", която възнамерява да строи курорт в устието на река Камчия, последна инстанция на Върховния административен съд заличи защитената местност "Камчийски пясъци".

Председател на съдебния състав, взел решението за Камчия, е Андрей Икономов, участвал в решенията за застрояване на Национален парк Пирин със ски зона Банско през 2002 г., в опита за закриване на Природен парк Странджа през 2006 г., както и в отмяната на забраната за строителство на Витоша.

Защитена зона Камчия е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и в нея се опазва уникално съчетание от лонгозни гори и различни типове дюни, и е важно обитание на световно застрашени видове птици и животни.

Предстои да се изработи заповед за окончателното обявяване на защитена зона Камчия. Природозащитниците настояват в нея също да бъдат потвърдени забраните за застрояването на Камчийски пясъци, което да осигури трайното им опазване. С това природозащитниците се надяват да бъде прекратена и наказателната процедура на ЕК за незаконна държавна помощ в случая на защитена зона Камчия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес