Затварят "Брикел" до две седмици

На работна среща на съвета за тристранно сътрудничество в Стара Загора във вторник областният управител Йордан Николов съобщи, че след две седмици може да бъде затворен "Брикел" ЕАД. "Брикел" е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, което експлоатира единствената в България брикетна фабрика край град Гълъбово и най-старата ТЕЦ, в комплекса "Марица Изток".

Дружеството отдавна е изправено пред тази заплаха, ако не инвестира в сероочистващи инсталиции. Според комплексното си разрешително то може да работи без допълнителни мерки за пречистване на отпадъчните газове до 2011 г., но в рамките на 20 000 работни часа.

Областният управител на Стара Загора е запознал синдикалистите и работодателите от тристранния съвет с писмо на МОСВ, в което се съобщава, че според комплексното разрешително за работа на "Брикел" ЕАД, експлоатационните часове на дружеството изтичат след две седмици, което означава, че то трябва да спре работа.

Йордан Николов, цитиран от БТА, е изразил загриженост, че в резултат на това близо 2 000 души могат да останат без работа.

По-късно през деня в рудник "Трояново 1" премиерът Бойко Борисов заяви по повод писмото на МОСВ, че трябва да се спазват екологичните норми на ЕС и законите.

От “Брикел” ЕАД обещават, че ще инвестират в сероочистващи инсталации. За това обаче са нужни 50-60 млн евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?