Финансовият министър Янис Стурнарас:

Завръщането на Гърция на международните пазари е въпрос на дни

Янис Стурнарас

Въпрос на дни е завръщането на Гърция на международните пазари. Това заяви финансовият министър на страната Янис Стурнарас, цитиран от в. "Етнос". Заровете са хвърлени, след четири години изолация, Гърция се завръща на пазарите с облигационни емисии, заяви министърът.

Източници, цитирани от изданието, предполагат, че Гърция ще пусне още следващата седмица емисия от петгодишни облигации с цел да събере два милиарда евро.

Отбелязва се, че конкретната информация е останала без коментар от страна на икономическия екип на правителството в Атина, но се предполага, че след снощната среща на финансовия министър с премиера Андонис Самарас, на която са били разисквани параметрите на този експеримент, излизането на Гърция на пазарите е въпрос на дни.

Според същите източници решителна роля за датата, на която ще бъдат пуснати обигациите, ще изиграе очакваното съобщение за доклад на международната рейтингова агенция Мудис. Твърде вероятно било агенцията да повиши рейтинга на гръцката икономика.

Вестникът припомня, че това се случва, след като миналата седмица Атина постигна споразумение с тройката международни кредитори /ЕС,ЕЦБ, МВФ/ за отпускане на следващия транш от заемите за страната, и след позитивните оценки на европейските партньори, дадени на срещата на Еврогрупата, че "е налице чувствително подобрение на икономическия климат в Гърция".

Позитивното е, че Гърция не просто прелисти една страница или глава, а смени цяла книга, спредовете продължават да падат, което е характерно за времето преди кризата, каза още министърът.

В. "Етнос" пише, че предстоящото излизане на Гърция на пазарите е в центъра на международния печат четири години след присъединяването на страната към спасителната програма. Морган Стенли отбелязва, че завръщането на Гърция на пазарите става по-рано от очакваното и че предстоящата емисия ще бъде при добри условия.

Цитирани от Ройтерс източници смятат, че в емисията, която ще включва петгодишни облигации на стойност 2 млрд. евро, се очаква да вземат участие Дойче банк, Банк ъф Америка, Мерил Линч, Джей Пи Морган и Голдман Сакс.

"Файненшъл таймс" предполага, че емисията ще бъде пусната на 11 април при вероятна лихва от 4,5 на сто.

В свой анализ Юробанк твърди, че за да е успешна, емисията трябва да бъде не по-голяма от два милиарда евро, и че нейна цел е да повиши доверието на пазарите към гръцката икономика.

До преди година това звучеше невероятно, сега вече е постижимо, защото гръцката икономика реализира значителни стъпки на напредък както по отношение на бюджетната и финансова рамка, така и от структурно естество, смятат анализаторите.

Става дума за първите дългови книжа, които силно задлъжнялата Гърция ще емитира, откакто тя бе изолирана от международните пазари на облигации и трябваше да вземе спасителна помощ от останалите европейски страни и Международния валутен фонд (МВФ) през 2010 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?