Здравната каса отхвърли обвиненията на напусналия подуправител

Димитър Петров водел недостойна и клеветническа кампания и може да бъде съден

Здравната каса отхвърли обвиненията на напусналия подуправител

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) отхвърли обвиненията на напусналия я доскорошен подуправител Димитър Петров, който в многобройни медийни изяви предупреди за прогресиращ хаос в институцията, дължащ се на некомпетентността на управителя проф. Камен Плочев.

“Твърденията за хаос в системата на НЗОК няма как да са обективна преценка на служител, който не е бил на работа поради ползване на платен годишен отпуск и след това, на отпуск по болест в периода 21 август 2017 г. - 13 декември 2017 г. – до освобождаването му от длъжност по взаимно съгласие, с изплащане на обезщетение в размер на 6 месечни заплати“, се казва в позицията на касата.

“Като сериозна финансова институция, която е единствен платец на здравни услуги за здравноосигурените граждани, считаме, че е недопустимо да се хвърлят фриволно в медийното пространство неподплатени с доказателства обвинения, които накърняват достойнството и авторитета не само на цитираните от д-р Петров длъжностни лица, но и върху Националната здравно-осигурителна каса“, посочват от институцията.

Според НЗОК “откровените манипулативни твърдения на бившия подуправител“ уронват престижа не само на управителя на институцията и на упоменатите колеги, но насаждат в една особено чувствителна аудитория – пациентите, недоверие и несигурност, че касата защитава техните интереси и изразходва средствата от здравноосигурителни вноски само за тяхното лечение.

Касата отхвърля обвиненията на Петров, направени пред бТВ и други печатни и електронни медии, включително пред Mediapool, че управителят на НЗОК проф. Камен Плочев е некомпетентен и реално не той управлява институцията, а зам.-министърът и председател на Надзорния съвет Жени Начева. Освен това Петров твърди, че на Плочев се диктуват определени решения отвън, с което той е системно подвеждан. Петров твърди също така, че идеята за лекарствения мораториум, който беше отменен преди ден от парламента след двумесечни скандали и протести, е идея на Жени Начева и директорката на лекарствената дирекция на касата Галя Кондева.

“В момент, в който екипът на Националната здравно-осигурителна каса, заедно с екипа на Министерството на здравеопазването, полагат неимоверни усилия да ограничат неефективното разходване на средства в сферата на здравеопазването (което е факт), д-р Петров насочва обществената енергия към раздухване на несъществуващ скандал с внушенията си, че някакви хора „…тласкат министъра на здравеопазването и правителството към провал“ с “незаконните“ си действия“, заявяват от касата.

От касата отхвърлят и обвинението, че идеята за мораториума е на Жени Начева и Галя Кондева, и препращат към официалната стенограма от заседанието, на което решението е взето. От нея е видно, че окончателната редакция на мораториума е приета по предложение на тогавашния управител на надзорния съвет и настоящ здравен министър Кирил Ананиев.

“Факт е, че парите за здравеопазване от година на година се увеличават, без това до доведе до подобряване на здравето на нацията. Необходими са сериозни мерки – макар и непопулярни в очите на обществото, за да се осигури на пациентите адекватно, навременно и достъпно здравеопазване при максимална ефективност на изразходване на обществения ресурс и балансиране на разходите в системата“, се казва още в позицията на НЗОК.

“Тъй като цитираните от д-р Петров експерти в своите области правят всичко необходимо, при спазване на законовите изисквания, да постигнат това, заявяваме, че Националната здравно-осигурителна каса застава зад оклеветените от страна на д-р Димитър Петров и настоява за спиране на недостойната кампания, която е подел. В противен случай ще бъдем принудени да се обърнем към правозащитната ни система за предприемане на предвидени в закона мерки“, посочват от НЗОК. 

Споделяне

Още по темата

Още от България